A SIM-kártya meghalt, de szoftverként születik újjá

2021.03.18. · hirdetés

eSIM – kis e, nagy SIM. Az utóbbit mindenki ismeri, aki életében legalább egyszer vett már mobiltelefont, és bepréselte a készülék megfelelő nyílásába a szolgáltatótól kapott rézszínű csipet – a SIM-kártyát.

A SIM (Subscriber Identity Module) előfizető-azonosító modult jelent. Na és az e? Az ekönyvre vagy az e-kereskedelemre gondolva nyilván rávágod, hogy e = elektronikus, de az eSIM e-je beágyazottat, beépítettet (embedded) jelent; esetünkben egy, a készülékbe épített SIM kártyát.

Az első, bankkártyányi SIM-ek az új kártyatípusok megjelenésével körömpiszoknyivá zsugorodtak: a beágyazott SIM-ek papírvékony, alig 30 négyzetmilliméteres csipek. Ezt hallva nyilván felszisszensz, ha tudod, hogy a modern SIM-kártyák cseréjéhez néha egy agysebész kézügyessége kell, de ne aggódj: az eSIM nagy előnye, hogy nem kell apró csipekkel vacakolnod. A telefonodba, a tabletedbe és az okosórádba épített kártya nem hardverként, hanem szoftverként fog viselkedni, és te is aszerint kezeled majd.

Hogy működik?

Miből áll egy klasszikus SIM-kártya? Egy műanyag keretből, egy digitális csipből, illetve a csipen tárolt adatokból. Az eSIM mindezt a készüléken belüli apró csipbe sűríti. Maga az eSIM pont úgy működik, mint egy SIM-kártya. Van PIN és PUK kódja, támogatja a hívásindítást, kezeli a hangpostát, és hívás-átirányításra is használhatod. A működési elv alighanem ismerős: ezt tudja a hagyományos SIM-kártya is, csak az eSIM-hez nem kell külön csip.

A SIM-kártya evolúciója: kicsi (mini), kisebb (micro), még kisebb (nano) és legkisebb (eSIM).
photo_camera A SIM-kártya evolúciója: kicsi (mini), kisebb (micro), még kisebb (nano) és legkisebb (eSIM). Illusztráció: Telekom

Az eSIM szabványt a nemzetközi mobilszolgáltató-szövetség, a GSM Association (GSMA) dolgozta ki. A célkitűzésük, hogy az eSIM leváltsa a hagyományos SIM-kártyákat, egyre reálisabbnak tűnik: már egy éve is több mint 200 mobilszolgáltató tört lándzsát az eSIM mellett. A GSMA szerint 2025-re a készülékek 60 százaléka eSIM-kompatibilis lesz; az IDC egyik tanulmánya pedig azt jósolja, hogy két éven belül az eSIM lesz a domináns SIM technológia.

A jövő SIM-kártyáit nem megvenni fogod, hanem letölteni. Ez a letöltött kártya lesz az előfizetői profilod, amit aktiválsz a használt eszközön, és… és ennyi. A regisztráció annyira bonyolult, mint egy online pizzarendelés; csak arra figyelj, hogy mindig töröld a profilodat, ha eladod vagy kicseréled a regisztrált készülékedet. (Az előfizetésed nem szűnik meg automatikusan a profiltörléssel: ha erre vágysz, azt külön kell elintézned a szolgáltatónál.)

A magyar piacon a Telekom a technológia leglelkesebb támogatója. Három éve kezdtek foglalkozni vele, így mostanra kiismerték, hogy mi szükséges a technológia működtetéséhez és kiszolgálásához. Itthon csak a Telekom-hálózaton működik az eSIM-alapú hang- és adattovábbítás, és eSIM-et is csak náluk aktiválhatsz.

Egyre több készülék támogatja

Az eSIM-hez megfelelő készülékek is kellenek, de ma már több tucat kompatibilis eszköz közül választhatjuk ki a legszimpatikusabbat. Mobilokból van úgy harmincféle, okosórából nagyjából húsz, iPadből tizennyolc. Talán kevésnek tűnik, de egyre több lesz belőlük. A folyamatosan bővülő listára pillantva szembeszökő az Apple, jelesül az iPhone, az iPad és a Watch okosóra kimagasló támogatottsága, de nemcsak ők kötelezték el magukat az eSIM mellett: a Google Android, a viselhető technológiákhoz tervezett Wear OS, az Apple iOS és a Windows 10 mind támogatják az eSIM-et.

Lássunk néhány híresebb készüléket és gyártót:

  • Telefonok. Minden nagyobb mobilgyártónak vannak eSIM-kompatibilis modellje: jutott belőlük az Apple (iPhone), a Google (Pixel), a Motorola (Razr és Next Gen Razr), a Samsung (Galaxy Fold, Galaxy S20, Galaxy S21, Galaxy Note) és a Huawei (P40) kínálatába is.
  • Okosórák. Az Apple Watch, a Huawei Watch 2, a Samsung Gear és Galaxy Watch Órák, illetve az OPPO Watch támogatják az eSIM-et.
  • Egyéb eszközök. Az eSIM használható az Apple iPad táblagépekkel, a HP, a Lenovo és a Microsoft néhány számítógépével, és a Huawei is dolgozik az eSIM-kompatibilis laptopokon.
Az eSIM méretgazdaságosságából elsősorban az olyan apró készülékek profitálnak, mint az okosórák, ahol minden négyzetmilliméternyi hely kincset ér. Az adatforgalom-előfizetéshez nincs szükség külön csipre, csak egy szerződésre a mobilszolgáltatóval.
photo_camera Az eSIM méretgazdaságosságából elsősorban az olyan apró készülékek profitálnak, mint az okosórák, ahol minden négyzetmilliméternyi hely kincset ér. Az adatforgalom-előfizetéshez nincs szükség külön csipre, csak egy szerződésre a mobilszolgáltatóval. Illusztráció: Apple

Ha van ilyened, kihasználhatod az eSIM előnyeit. Hogy mik is ezek?

  • SIM, de kártya nélkül. Nem kell többé csipekkel bajlódnod. Ha van eSIM a telefonodban, néhány utasítással funkcionális SIM-kártyává alakíthatod.
  • Biztonság. Az eSIM-mel akkor sem lehet visszaélni, ha a digitális profilod nyilvános wifin telepíted. A technológiát több biztonsági tanúsítvány védi.
  • Lopásvédelem. Az eSIM-et nem lehet kivenni a telefonból, így akkor is a hálózaton marad, ha ellopják – sőt, az eszköz pontos pozícióját is mutatja.
  • Sebezhetetlenség. Ha nincs hardver, nem is tud megsérülni. Az eSIM nem mozdul el, nem karcolódik, nem ázik be, és elveszíteni sem lehet.
  • Elérhetőség. A meglévő SIM-kártyáidat bárhol, bármikor, ingyen és rögtön lecserélheted, ha létrehozol a Telekom oldalán egy online fiókot.
  • Villámgyors hálózatváltás. Az eSIM távolról programozható: kártyacsere nélkül, egy gombnyomással állhatsz át egy másik, mondjuk külföldi szolgáltató hálózatára.
  • Kevesebb elektronikus hulladék. Ezentúl egy SIM-kártyát sem fogsz kukázni: csak egyre lesz szükséged, de azt megtalálod az eszközödben.

A hibrid eszközökbe fizikai SIM-kártyát is tehetünk az eSIM mellé. Ez akkor lehet igen hasznos, ha munkára és magáncélra is ugyanazt a készüléket használjuk. Az eSIM-exkluzív modellekbe nem tehetünk fizikai kártyát.

Az eSIM technológiája évek óta létezik, de sokáig nem telefonokba szánták, hanem IoT (internet of things) eszközökbe, tabletekbe és személygépjárművekbe. A szakértők kezdetben túl drágának és komplexnek tartották ahhoz, hogy mobilipari szabvánnyá váljon, de végül megtörtént. Bár ma még az eSIM-exkluzív mobileszközökből van kevesebb, és a gyártók többsége inkább hibrid megoldásokban gondolkodik, az arány várhatóan változni fog. Miért pocsékolnák a mobilgyártók olyan hiábavalóságokra az értékes helyet a készülékházon belül, mint a SIM-kártya? Ha a mobilipar olyan szent teheneknek is nekiment már, mint az évtizedes szabványnak számító jack-aljzat, miért pont a SIM-kártyákat kímélné?

Persze, az eSIM méretgazdaságosságából nem a telefonok fognak a legjobban profitálni, hanem azok a digitális eszközök, amik annyira kicsik, hogy minden tizedmilliméternyi szabad hely bővítheti a funkcionalitásukat. A korábban említett okosórák is tipikusan ebbe a termékkategóriába tartoznak: az apró, karon viselhető eszközök többségéhez mobiltelefon is kell. De sokkal jobb lenne, ha az Apple Watch-hoz nem kéne iPhone-t párosítanod, hogy elérd a mobilhálózati funkciókat, nemde? Hallgass zenét, netezz, olvass és tájékozódj egyetlen digitális karóráról – az eSIM ezt is lehetővé teszi.

Kinek miért jó?

Az eSIM nem egy fölösleges, ránk erőltetett technológia: gyakorlatilag mindenki profitálhat belőle, csak mindenki másért.

  • A felhasználók azért, mert könnyebben kezelhetik az előfizetéseiket, több lehetőséget kapnak a különböző mobilhálózatokhoz való csatlakozásra, és nem kell külön SIM-kártyákkal babrálniuk, ha több előfizetésük is van.
  • A szervezetek azért, mert az eSIM támogatja az előfizetések távoli kezelését. Ez komoly előny, ha az eszközt nem a végfelhasználó kezeli, és olyan esetekben is jól jön, ahol az egyéni készülékmenedzsment nem lenne költséghatékony.
  • A disztribútorok azért, mert az eSIM egyszerűbbé teszi a logisztikai folyamataikat, ugyanis nem kell egyéni, az egyes mobilhasználati régiókhoz kötődő igényeknek és elvárásoknak megfelelniük.
  • A mobilszolgáltatók azért, mert könnyebben bővíthetik az üzletágukat a fejlődő piacokon, illetve olyan iparágakban, mint a személygépjármű-gyártás, a viselhető technológiák, vagy a szórakoztatóelektronika. Ezenfelül nem kell számolniuk a SIM-kártyák terjesztési költségeivel sem.
  • A készülékgyártók azért, mert a miniatűr eSIM csipeknek köszönhetően kisebb készülékeket gyárthatnak, és nem kell kiemelt figyelmet fordítaniuk a SIM-kártya védelmére az eszközök tervezése során.

(A cikk megjelenését a Telekom támogatta.)