ÉLŐ TUDOMÁNYOS ESTEK


Októberben:
Októberi tudományos estünkön a magyar közoktatás problémáival és lehetőségeivel készülünk: öt okos kutatóval, négy előadással, vitával és kerekasztallal, zárásként pedig improvizatív zenével és bárral. Mindez izgalmas helyszínen, a margitszigeti Kristályban vár majd Rátok október 4-én, kedden 18:00-tól. Gyertek, jó lesz!

Előadók: Horn Dániel közgazdász, Kertesi Gábor közgazdász, Lannert Judit szociológus, Váradi Balázs közgazdász; a kerekasztalt vezeti: Kende Ágnes szociológus.

# LINE UP
# JEGYVÁSÁRLÁS

Korábbi eseményeink:
Szeptember eleji eseményünkön a Balaton ökológiáját, gazdaságát, társadalmát és a tóval kapcsolatos legsúlyosabb problémákat vizsgáltuk magyar kutatók és szakemberek segítségével.

Előadók: Oláh Miklós szociológus, Szöllősi-Nagy András mérnök, hidrológus, Istvánovics Vera ökológus, hidrobiológus, Honti Márk építőmérnök, hidrológus, Kelemen Eszter ökológiai közgazdász, Jásdi István borász.

# LINE UP
# BESZÁMOLÓ
# ELŐADÁSOK: Hamarosan!

Folytatódnak a Lájvok! Negyedik estünkön a homoszexualitást vizsgáltuk a legújabb evolúciós és genetikai kutatások segítségével, majd elvégeztük élettani besorolását, bepillantottunk társadalmi megítélésének hazai alakulásába és a szexuális felvilágosítás kapcsán a közoktatásban jelenleg kibontakozó morális pánik természetébe.

Előadók: Scheuring István evolúcióbiológus, Varga Máté genetikus, Rózsa Lajos evolúcióbiológus, Tóth László szociológus, Rédai Dorottya genderkutató.


# LINE UP
# BESZÁMOLÓ
# ELŐADÁSOK: 1 2 3 4
# ZANZA

Harmadik élő eseményünkön az egykori és a mai magyarság eredetét és összetételét vizsgáltuk a legmodernebb genetikai, bioarcheológiai, klasszikus régészeti és történeti kutatások tükrében, amelyek már eddig is számos olyan eredményt hoztak, amik alapján át kellene írni a történelemkönyveket.

Előadók: Mende Balázs antropológus, Türk Attila régész, Szécsényi-Nagy Anna genetikus, Sudár Balázs turkológus.


# LINE UP
# BESZÁMOLÓ
# ELŐADÁSOK: 1 2
# KEREKASZTAL

A DNS-forradalomról szólt a Qubit második élő estje, ahol öt neves kutató mutatta be, hol tart a tudomány a genetika különböző területein: többek között a rákkutatásban, az örökletes genetikai betegségek gyógyításában vagy épp az antibiotikum-rezisztencia legyűrésében.

Előadók: Varga Máté genetikus, Pál Csaba evolúcióbiológus, Sebestyén Endre rákkutató és biohacker, Izsvák Zsuzsanna molekuláris biológus, Dinnyés András őssejtkutató.


# LINE UP
# BESZÁMOLÓ
# ELŐADÁSOK: 1 2 3 4
# ZANZA

Az első Qubit-találkozón a gyerekeket optikai palackposta várta, a felnőttek pedig megtudhatták, hogy mi fán terem a nyelvtudományi mélytanulás és neurális háló, hogy a beszélő szándékainak kifürkészéshez kell-e, a számítógépek által egyelőre csak rosszul elsajátítható, metapragmatikai tudás, és hogy vajon milyen portás válhat egy etorobotból. A szeánsz fénypontjaként az Év Embere díjat is átadtuk.

Előadók: Prószéky Gábor nyelvtechnológus, Babarczy Anna elméleti nyelvész, Miklósi Ádám etológus, Tanos Áron robotépítő.


# LINE UP
# BESZÁMOLÓ
# ZANZA