Ész Ventura: Egy kis tili-toli, és egy nehéz ördöglakatot nyerhetsz!

Az ördöglakatok többsége térbeli, és leginkább a térlátásunkat szokták próbára tenni. Ezért igazán különleges darab a Hanayama cég Huzzle Cast sorozatának Hexagon nevű ördöglakatja, amiben az elemeket csak síkban kell és lehet tologatni egészen a legvégéig, amikoris ki tudnak esni a keretből. A Hexagon csupán három belső mozgatható elemből áll, mégis 4-es nehézségű a Huzzle Cast besorolása szerint, ami a nehéz szintnek felel meg. Az ennél nehezebb 5-ös és 6-os besorolású ördöglakatokat csak a fanatikusoknak ajánlom, vagy azoknak, akiknek megtetszik valamelyik Huzzle Cast ördöglakat szépsége, mert ezek a fémből készült darabok nemcsak kitűnő minőségűek és precíz kivitelezésűek, de esztétikai élményt is nyújtanak.

photo_camera Huzzle Cast Hexagon Fotó: Hanayama

Alábbi feladványunkat részben a fenti Hexagon inspirálta, amiből a Gémklub, a Huzzle Cast sorozat hazai forgalmazója, felajánlott egyet, amit ki fogunk sorsolni a feladvány helyes megoldói között. Ha bővebben szeretnél olvasni ezen fém ördöglakat-sorozat néhány tagjáról, ajánlom az Ördöglakat blog cikkét a témában.

113. feladvány: Összetartó hatszög

Vágjunk egy szabályos hatszöget három egybevágó részre úgy, hogy az elemeket egyszerre mozgatva/csúsztatva a síkon a hatszög szétszedhető legyen, de ha egyszerre csak egy elemet mozgathatunk, akkor azt ne lehessen eltávolítani a konstrukcióból.

Bónusz kérdés: És a négyzet négy részre vágása menne hasonló módon?

Nehézségi szint:

A megfejtéseket magyarázattal és ábrával együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: április 10. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész.