Bezárt a betiltott videók utolsó mentsvára, a LiveLeak

2021.05.07. · TECH

2021. május 5-én, közel 15 éves működés után lehúzta a rolót az erőszakos, minden más videómegosztóról törölt tartalmairól ismert LiveLeak. Az egyik alapító, Hayden Hewitt egy blogposztban búcsúztatta el az oldalt, és bár a bezárás konkrét okait nem fedte fel, azt írta: „A világ sokat változott az elmúlt néhány évben, és vele együtt az internet, és mi, emberek is.”

Az alapító a Trigger Warning nevű Youtube-csatornáján továbbá elárulta, hogy a LiveLeak fenntartása egyre problémásabb volt, és a csapata egyszerűen belefáradt a harcba. „Minden más lett, minden változik. Nekem ez kurvára nem tetszik. Jobban szerettem, amikor még a Vadnyugatra [hasonlított az internet]” – mondta a videóban Hewitt.

A Youtube véres alternatívájaként is emlegetett videómegosztó abból az internetes kultúrából nőtt ki, amelynek olyan, kifejezetten sokkoló tartalmakat megosztó oldalak voltak az ékkövei, mint az Ogrish vagy a Rotten. A LiveLeak azonban idővel felvette „a média újradefiniálása” szlogent, és a videók közzétételét azzal kezdték védeni az oldal fenntartói, hogy csak azt mutatják meg, ami a világban történik, és a valóságot nem lehet betiltani. Ez volt az érv minden botrányra: amikor verekedő brit gyerekekről, Szaddám Huszein kivégzéséről vagy közel-keleti dróntámadásokról tettek közzé videókat.

Volt azért olyan eset is, amikor a LiveLeak úgy döntött, nem engedélyezi bizonyos tartalmú videók feltöltését. Miután a James Foley lefejezéséről készült videó miatt megrohamozták a látogatók az oldalt, a LiveLeak bejelentette, hogy a jövőben nem terjeszti tovább az Iszlám Állam által készített videókat. Ugyanígy a 2019-es christchurch-i terrortámadásról készült videókat is törölték, jelezve, hogy nem kívánják megadni az elkövetőnek azt a figyelmet, amire vágyik.

A LiveLeak volt a holland szélsőjobboldali politikus, Geert Wilders iszlámellenes filmjének otthona is
photo_camera A LiveLeak volt a holland szélsőjobboldali politikus, Geert Wilders iszlámellenes filmjének otthona is Fotó: AFP

Egy 2008-as tanulmányban a hasonló sokkoló tartalmakat megosztó oldalak közönségét vizsgálták, és négy kategóriára osztották a látogatókat aszerint, hogy miért keresik fel ezeket az oldalakat. Vannak, akik élvezik a véres és erőszakos tartalmakat; vannak, akiket elborzasztanak a látottak, és csak szörnyülködni járnak fel az ilyen oldalakra; vannak, akik azzal igazolják a látogatásukat, hogy túl kell látni a mainstream oldalak és videómegosztók cenzúrázott tartalmain; és vannak olyanok is, akik valamire fel akarják készíteni magukat, például leendő katonák, akik videókkal szoktatják magukat a háború borzalmaihoz. A tanulmány ezzel együtt arra jutott, hogy hiába szűnnek meg időről időre az ilyen oldalak, a fenti nézőpontok sokszínűségéből adódóan mindig lesz igény hasonló tartalmakra.

A LiveLeak helyén egy ItemFix nevű videómegosztó oldal működik tovább, ugyanúgy Hayden Hewitt vezetésével, de erről az oldalról már tudatosan irtják majd az erőszakos, véres vagy más okból elfogadhatatlan tartalmakat.