Egy kísérlet szerint 92 százalékban hatásos a csuklás ellen kifejlesztett csodaszívószál

2021.06.21. · tudomány

Ha tippelni kellene, az internetes keresők toplistájában valószínűleg előkelő helyet foglalnak el a csuklás elmulasztásának mikéntjére indított keresések, és az így megtalálható praktikák száma is a végtelenhez közelít: ráijesztés, a lélegzet visszatartása, egy korty víz lenyelése fejjel lefelé, miközben előredőlsz, és próbálod a lábujjad megérinteni – és akkor a legcifrábbakat még nem is említettük.

Univerzális, mindenkinek egyformán működő módszert azonban eddig még senkinek sem sikerült találnia csuklás ellen. Nemrég a Texasi Egyetem orvostudományi karán álltak neki a probléma vizsgálatának: a kutatók egy speciális szívószálszerű eszközt alkottak, amely a napokban közzétett kutatási eredmények szerint a kísérletben részt vevő 249 alany 92 százalékánál sikeresen elmulasztotta a csuklást.

A csuklás (hivatalos nevén singultus) során a rekeszizom önkéntelenül összerándul, míg a tüdőbe hirtelen beáramló levegőtől lezárul a gégefedő, ami vákuumot kelt a mellüregben – mindezt egy kívülről szórakoztató, a csuklást átélő személy számára viszont elég kellemetlen hang kíséri.

A Texasi Egyetem kutatói által kifejlesztett „kényszerített belégzési szívó- és nyelőeszköz”, amit HiccAway néven forgalmaznak 14 dollárért (kb. 4200 forintért), egy L-alakú műanyag szívószál, amelynek a pohárba való végére egy szelepként funkcionáló lyukat vájtak.

A HiccAway működése és a termék két oldala
photo_camera A HiccAway működése és a termék két oldalról Forrás: HiccAway

Ezzel a szívószállal nagyobb erőkifejtés szükséges a víz felszívásához, ami a rekeszizom további összehúzódásához vezet, majd az ezt követő nyelés a bolygóidegeket aktivizálja. Mivel ezek az izmok és idegek vesznek részt a csuklás folyamatában, a kutatók szerint azzal, hogy szándékosan aktivizáljuk őket, megszüntethetjük az önkéntelen összerándulásokat – vagyis a csuklást.

A tanulmány szerint a vizsgálatban részt vevő 249 alany 92 százalékánál azonnal elmúlt a csuklás a szívószál használata után, és 90 százalékuk állította azt, hogy a hagyományos praktikáknál jobban bevált az eszköz. A Guardian ugyanakkor megjegyzi, a kutatás eredményeit valamelyest gyengíti, hogy kísérletben nem volt kontrollcsoport, és az eredményeket is önbevallásos alapon gyűjtötték be.

link Forrás

A Newcastle-i Egyetem idegtudósa, Rhys Thomas a lapnak elmondta, az eszköz sikerességét valószínűnek tekinti, de ő marad a számára bevált, ráadásul ingyenes módszernél, és mindkét fülét erősen befogja, miközben egy hagyományos szívószálon keresztül elkortyolgat egy pohár vizet. „Bármilyen módszer működik, amitől megtelik a tüdő levegővel, és nyelés követi. Ezt nyújtja ez az eszköz is, mivel hosszú és lassú kortyolást tesz lehetővé” – mondta Thomas.