Az internetes játékok pénzügyi tudatosságra is nevelhetnek

Gyermekeink legszívesebben minden idejüket az interneten töltenék. Szülőként kihívás, hogyan teremtsük meg az egyensúlyt, hogy a mobilozás vagy a számítógépezés ne váljon egészségük kárára. A fiatalok rendszerint a közösségi hálón lógnak, vagy mobilos játékokkal játszanak, és gyakorta juthat eszünkbe, hogy ennél azért értelmesebb dolgokra is fordíthatnák az időt.

Ugyanakkor érdemes megvizsgálni a dolog jó oldalát is. Ha segítünk nekik, hogy tudatosan használják ezeket az okoseszközöket, számtalan hasznos, élményteli tanulást segítő alkalmazással is bővíthetjük a repertoárt.

Az interneten ugyanis számos külföldi és magyar fejlesztésű oktató alkalmazás lelhető fel, amellyel két legyet üthetünk egy csapásra: miközben a skacok szórakoznak, szinte észrevétlenül ragadnak rájuk roppant hasznos ismeretek is.

Ami pedig a pénzügyeket illeti, mindannyian tudjuk, hogy az oktatási rendszer nem igen ad elegendő segítséget az élethez nélkülözhetetlen tudományok elsajátítására. Talán inkább csak a szakirányú közép-, vagy felsőoktatási intézmények kínálnak némi rálátást a pénzügyekre, ám ezek is hagynak kívánnivalót maguk után.

Így hát okosan döntünk, ha körülnézünk, milyen alternatívákkal kecsegtet az internet ingyenes, esetleg fizetős, pénzügyekre nevelő játékapplikációk terén.

A digitális tanulásé a jelen és a jövő

A gyerekek már hozzászoktak, hogy szinte mindent el tudnak intézni online, és mire ők felnőnek, ez még inkább így lesz. Az utóbbi évek folyamán a tanulási folyamatok szintén jelentősen átalakultak, ma már nem a könyvtárba szaladunk, ha utána akarunk nézni valaminek, hanem egyszerűen bepötyögjük a keresőbe, és néhány pillanat múlva máris megvan az információ a házihoz, vagy a tanórai anyag kiegészítésére.

Valljuk be, az élményszerű tanulásé a jövő. Miért ne használjuk ki a lehetőségeket?! A gyerekek így sokkal könnyebben és szívesebben tanulnak, a korábbi száraz és lassú folyamatot a jóval gyorsabb és érdekesebb oktatás váltja fel. Ha pedig időben elkezdjük az efféle alkalmazások és módszerek megismertetését a kicsikkel, idővel saját maguk is “önjáró” tanulókká válhatnak a digitális térben, vagyis nincs többé szükség noszogatásra.

Nézzünk is meg néhány népszerű pénzügyi nevelést segítő alkalmazást kicsiknek és nagyoknak!

photo_camera Fotó: freepik.com

Mobilos játékok kisgyerekeknek

A pénzügyi nevelést a szakértők szerint érdemes mihamarabb elkezdeni. Természetesen a 2-3 éveseknek még inkább a mondókák és számolós versikék valók, mint a mobilozás, de az óvodás kortól már igen klassz netes alkalmazásokat is találunk, amikkel a legkisebbek is könnyedén megalapozhatják pénzügyi ismereteiket.

Az ovisoknak készült online játékokban egyszerű, de annál érdekesebb pénz- és érmegyűjtő feladatokkal találkozhatunk. A megoldásért jutalmat kapnak, amely gyűjthető és felhasználható további kalandokra és ismeretek megszerzésére. Érdemes azért óvatosnak lennünk a netes játékokkal: számos mobilra fejlesztett játéknál előfordul, hogy az első ingyenes pálya után a játék csak fizetéssel folytatható.

Angol nyelven azonban már számos kifejezetten gyermekek pénzügyi fejlesztésére létrehozott játék elérhető az interneten.

A Bankaroo egy nagyon aranyos, kimondottan pénzügyi oktató játék, ahol a gyerekek egy virtuális bank segítségével, biztonságos környezetben sajátíthatják el a pénzkezelés művészetét.

A Kidlo Games is remek alternatíva, ha szeretjük a változatos oktató játékokat. Ez ugyanis egy gyűjtőoldal, ami több mint 1000 interaktív játékot tartalmaz, például számolós, színezős, pontösszekötős, válogatós, rendszerezős kalandokkal. Ez az alkalmazás ingyenes, offline is játszható és nincsenek benne reklámok.

A felsoroltakon kívül természetesen még számos hasznos és érdekes szórakoztató játék megtalálható a témában, amikkel könnyedén kiegészíthetjük az otthoni játékos tanulást.

Népszerű appok nagyobbaknak

Az általános- vagy középiskolás gyerekeknek készült pénzügyi alkalmazásokban már komolyabb kihívások elé néznek a játékosok. A közkedvelt appokban például saját várost vagy vállalkozást vezethetnek, ahol maguk felelnek a különböző területek fejlesztéséért, a gördülékeny működésért és a felvirágoztatásért.

Ilyen például a Farmville, ahol önálló gazdaságot hozhatnak létre, növényeket termeszthetnek, állatokat tarthatnak és szedhetik mindezek hasznát, mindemellett pedig izgalmas kalandok és rejtélyek részesei lehetnek.

A Forge of Empires a stratégiai játékokért rajongóknak kedvez. A történelmi korszakokon átívelő kihívásban az őskortól indulva napjainkig (és tovább) foglalhatunk el városokat, amelyekben aztán aktív gyártóipar és cserekereskedelem zajlik. A cél a birodalom bővítése és a hatékony együttműködés a szomszédos városokkal. Ezeknél is érdemes azonban figyelni arra szülőként, hogy bizonyos játékbeli előnyökre csak pénzért lehet szert tenni.

Számos, kimondottan pénzügyi nevelést támogató mobilos alkalmazás is napvilágot látott. A magyar fejlesztésű, Virtuális Városi Bankkezelő Pénztárgép Gyerekeknek című játékban a fiatalok éles banki helyzetekben, valós időben próbálhatják ki magukat a bankvezető és a főpénztáros bőrébe bújva.

A Platypus szintén hazai fejlesztés, a kalandok kedvelőinek közkedvelt mobilos játéka. A lebilincselő űrtörténet mentén szórakoztató küldetéseket kell teljesíteni és közös erővel, csapatként megmenteni a galaxist. No, de először is anyagi támogatót kell keresni az ügyhöz.

photo_camera Fotó: freepik.com

A kamaszok és az egyetemista korú fiatalok számára is számtalan érdekes és hasznos tudományos műsor áll rendelkezésre a témában, legyen szó tévézésről, vagy online videózásról.

A nagysikerű Cápák között műsorban a vállalkozók sorra mutatják be új ötleteiket a “cápáknak”, vagyis a tapasztalt befektetőknek abban a reményben, hogy anyagi támogatást és mentorálást nyernek.

A TED (Technology, Entertainment, Design) előadások egy globális konferencia-sorozat részei, ahol az előadóknak csupán 18 percük van, hogy összefoglalják mondandójuk lényegét. Ily módon számos tudományág jeles képviselője előadását nézhetjük meg, amelyek nem csak oktató jellegűek, hanem rendszerint rendkívül érdekesek és szórakoztatóak is.

Még több pénzügyi kihívás és kaland

A gyerekeknek ma már sokkal könnyebb új ismereteket szerezni, amelyeket későbbi életük során remekül hasznosíthatnak. Bizonyára mindenki ismer olyanokat, akik online tanultak meg például nyelveket, képezték ki magukat komoly szakértőkké.

A gyerekek természetesen főleg azt fogják keresni online is, ami az érdeklődési körükbe tartozik. De szülőként miért ne lehetne azon belül olyan játék-alternatívákat javasolni, ahol a szórakozás mellett számos nélkülözhetetlen tudást is elsajátíthatnak?

Éljünk hát a technikai lehetőségek tárházával és segítsük a kicsiket és nagyokat egyaránt jóra használni az eszközöket. A Megtakarítás Gyerekeknek pénzügyi szakértői cikkéből még több remek netes appról találunk hasznos leírást és abban is segítséget kapunk, hogyan maxoljuk ki a pénzügyi nevelést mobilos és társas interaktív játékokkal.

Fizetett hirdetés.