Ész Ventura: Mi van akkor, ha túl hosszú a vonalzód?

129. feladvány: Mérés hosszú vonalzóval

Adott egy emeletes ház, és annak egyik emeletén egy zárt ajtajú szoba, aminek van egy utcára néző ablaka. Le szeretnénk mérni a szoba belső méreteit a nyitott ablakon keresztül, de csak egy olyan vonalzó (hosszú rúd) áll rendelkezésünkre, ami teljes hosszában nem fér be a szobába. Megoldható a feladat? És az ablakkal szemközti falon lévő zárt ajtó méretei lemérhetők?

Létránk van. Feltehetjük, hogy a szoba téglatest alakú, az ablak és az ajtó pedig téglalap alakú és széleik párhuzamosak a szoba megfelelő éleivel. Az, hogy a szóban forgó emelet padlója és plafonja hol kezdődik, az a ház külső falán nem látszódik. A vonalzót tekintsük végtelen vékony rúdnak, az ablakkeretet pedig képzeljük úgy, mint egy téglalap alakú rést a vastagsággal is rendelkező falon.

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal és a szükséges ábrákkal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: szeptember 20. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész