Arcfelismerés-alapú ebédpénz-befizetéssel kísérleteznek a brit iskolai menzákon

2021.10.18. · TECH

Az egyesült királyságbeli North Ayrshire kilenc oktatási intézménye bevezeti az arcfelismerés-alapú fizetést az iskolai menzán – írja a Financial Times. A technológiát fejlesztő CRB Cunningham azért állt elő ezzel a megoldással, hogy járvány idején minimálisra csökkentsék az ebédpénz-befizetéshez szükséges érintések számát, és felgyorsítsa a befizetések idejét, ami igen hasznos lehet akkor, ha 25 perc alatt kell jóllakatni egy egész iskolányi éhes diákot.

Az iskolák és a CRB Cunningham elébe mentek az adatvédelmi aggályoknak: elmondásuk szerint a hardver nem alkalmas valós idejű arcfelismerésre (ami aktívan szkennelné a tömeget), csak a titkosított, adatbázisban tárolt arclenyomatokkal vetnék össze az ebédelni vágyó diákok arcképét.

Mivel egyes iskolákban már eddig is használtak ujjlenyomat-alapú azonosítást – írja az Engadget –, az arcfelismerő nem vadonatúj eljárás, inkább egy újabb, biotechnológiai azonosításra használható eszköz. Az arcfelismerés viszont, szemben például a visszaélésre lehetőséget adó PIN kódokkal, biztonságosnak mondható.

A North Ayrshire-i városi tanács szerint a kérdéses intézményekbe járó diákok szüleinek 97 százaléka hozzájárult az arcfelismerő használatához. Ez azonban nem nyugtatta meg az adatvédelmi szervezeteket: a Big Brother Watch és az England Biometrics Commissioner egyaránt aggodalmának adott hangot. Érveik szerint az iskolai bevezetés intézményes szinten teszi elfogadottá az arcszkennelést, ami oda vezethet, hogy a diákok könnyen megszokják, ha vissza akarnak élni a személyes adataikkal.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás