Arcfelismerő rendszerrel tiltanák el a kiskorúakat az egész napos videójátékozástól Kínában

2021.07.07. · TECH

A sencseni központú techóriás és a világ egyik vezető videójáték-kiadója, a Tencent bejelentette, hogy hamarosan arcfelismerő rendszer segítségével lép fel a kínai gyerekek egészségtelen videójáték-mániája ellen. A cég ezzel egy Kínában 2019-ben elfogadott törvényhez igazodna technológiai módszerrel: a törvény értelmében a 18 év alattiaknak tilos videójátékozni este 10 és reggel 8 óra között, és a napi játékidőt hétköznapokon 90 percben, hétvégén és ünnepnapokon pedig 3 órában korlátozza a jogszabály.

A törvény emellett a játékokban elköltött pénz (a mikrotranzakciók) felső korlátját is megszabta, és életkortól függetlenül előírta, hogy csak valós személyi adataikkal regisztrálhatnak a különböző játékokra, valamint megtiltotta a „nyílt szexualitást, véres, erőszakos és szerencsejátékot tartalmazó” videójátékok használatát. A kínai közbiztonsági minisztérium a törvény elfogadása idején bejelentette, hogy egységes azonosítási rendszert alakítanak ki a különböző játékok felhasználóinak nyilvántartására.

A Tencent „Éjjeli őrjárat” néven hivatkozik az új rendszerére, amelynek működése során a videójátékot elindító személy arcát beszkennelik, és ha a központi nyilvántartásban szereplő adatok alapján 18 év alatti felhasználó próbál 22 és 8 óra között játszani, a játék nem fog elindulni. Ez a rendszer azt is lehetővé teszi, hogy a napi 90 perces limitet be tudják tartatni, ugyanis a videójáték egyszerűen kidobja majd a felhasználókat, ha letelik a másfél óra.

Kínai gyerekek videójátékoznak egy fujangi internetkávézóban, 2018-ban
photo_camera Kínai gyerekek videójátékoznak egy fujangi internetkávézóban, 2018-ban Fotó: AN XIN/Imaginechina via AFP

A nyugati közönségnek szánt, kínai állami online magazin, a Sixth Tone szerint erre többek között azért van szükség, mert a mai napig beszámolnak olyan esetekről, hogy az internetkávézókban hosszú órákat eltöltő gyerekek egyre több lopást követnek el, mert kell a pénz a játékokon belüli mikrotranzakciókhoz.

A WeChat közösségi felületén többen kifejezték nemtetszésüket a fejleményekkel kapcsolatban, sokan például azt mondják, hogy egyenlőtlenül érinti a felhasználókat a törvény, hiszen az általános iskolásokat ugyanúgy korlátozza, mint azokat, akik heteken belül már betöltik a 18-at. A Digital Trends szerint a Tencent először körülbelül 60 játékon teszteli az arcfelismerést alkalmazó tiltást, és ezek között egyelőre nincs ott a cég legismertebb játéka, a League of Legends.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás