Színváltó autót mutatott be a BMW

2022.01.06. · TECH

Szerdán kezdetét vette Las Vegas-ban a fogyasztói elektronika legnagyobb éves konferenciája, a CES, amire a BMW is nagy dobással készült. A német autógyártó bemutatta színváltó autóját, amely az e-könyv-olvasókban is használt E Ink technológiára épül.

A BMW iX fantázianévvel ellátott autó konceptverziója olyan felszíni borítással rendelkezik, amely több millió mikrokapszulából áll, egyenként az emberi haj vastagságának megfelelő átmérővel. A kapszulák negatív töltésű fehér és pozitív töltésű fekete pigmenteket tartalmaznak, és a kiválasztott beállítástól függően, az elektromos mező stimulálásának hatására úgy gyűlnek össze a különböző színű pigmentek a mikrokapszulák felületén, hogy a kívánt árnyalatot adják az autó karosszériájának.

A színváltás gombnyomásra történik a modellben, de a színek egyelőre a fehér, a fekete és a szürke különböző kombinációira korlátozódnak. A BMW szerint azonban ez a limitált paletta az elektromos járművek hatékonyságára is hatással lehet.

„Egy fehér felület sokkal több napfényt ver vissza, mint egy fekete. Következésképpen a jármű és az utastér erős napsütés vagy magas külső hőmérséklet miatti felmelegedése csökkenthető a külső szín világosabbra változtatásával” – közölte a cég. Ugyanezen logika mentén, hűvösebb időben a sötétebb árnyalatok segítenek abban, hogy a jármű több meleget szívjon magába.

Arról a beszámolók szerint nem esett szó, hogy a dizájn mennyire tartós, és hogyan reagál például a szélsőséges időjárási viszonyokra, mondjuk, hogyan viselkedik jégeső esetén.

photo_camera Fotó: BMW Group

A BMW hangsúlyozza, hogy ez egyelőre nem több egy előrehaladott kutatási és tervezési projektnél, így a vásárlóknak még várniuk kell, míg ténylegesen piacra dobják a színváltós szériát.