Ész Ventura: Így nyerj sok pénzt könnyen, gyorsan, okosan

148. feladvány: Hat számkártya zsebekbe

Egy játék során kapsz hat darab kártyalapot 1-től 6-ig számozva. A lapok egy részét a bal zsebedbe kell tenned, a maradékot a jobb zsebedbe. Mindkét zsebbe tenned kell legalább egy lapot. Ezután valaki dob két hatoldalú dobókockával. Ha mindkét kocka értéke olyan számot mutat, amely számok a bal zsebedben lévő kártyákon szerepelnek, akkor megkapod a jobb zsebedben lévő kártyalapok darabszámának értékét ezresekben. Ha mindkét kocka értéke olyan számot mutat, amely számok a jobb zsebedben lévő kártyákon szerepelnek, akkor megkapod a bal zsebedben lévő kártyalapok darabszámának értékét ezresekben. Ha olyan számokat dobsz a kockákkal, amelyek különböző zsebbe kerültek, akkor nem kapsz semmit. Hogyan érdemes a lapokat elosztani, ha a kártyalapokat a zsebeidben hagyva sok ilyen játékot játszol, és szeretnéd a nyereményedet maximalizálni hosszú távon?

Bónusz kérdések haladóknak: Mi a helyzet akkor, ha nem a zsebben lévő kártyák darabszámát kapod meg, hanem az ott lévő kártyák értékeinek összegét? És ha a szorzatát?

Megjegyzés: A feladványt az EvolúciJó Játék projekt keretében közzétett evolúciós és ökológiai témájú játékokból a Scheuring István által fejlesztett Hirdesd magad hatékonyan! című demonstrációs játék inspirálta. Ha matekot és/vagy biológiát szeretnél oktatni élményszerűen és játékos formában, akkor mindenképpen ajánlom figyelmedbe a projekt honlapját és az általuk közzétett füzetet, amelyben számos olyan demonstrációs játékokot mutatnak be a fejlesztők, amikkel különféle ökológiai és evolúciós folyamatokat lehet szórakoztató formában megtapasztalni és megérteni.

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A leggyorsabb és legkreatívabb megoldást küldő versenyzőink felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Fiatal megoldóinktól kérjük, hogy tüntessék fel életkorukat és évfolyamukat, mert körükben különdíjakat is ki fogunk sorsolni. Az e-mail subject mezőjében kérjük továbbá sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: május 15. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, kognitív kutató, társasjáték-fejlesztő és bűvész.