Kiállítással ünneplik a magyar vegyészt, aki a konyhájában építette meg az első magyar személyi számítógépet

2022.05.25. · TECH

Miután „veszélyes civil áltudománynak” tekintették, a hidegháború alatt kibontakozó, később informatika néven futó kibernetika tudományát a szovjet blokkban nemigen terjesztették. Ezért is meglepő, hogy Simonyi Endre vegyészmérnök, szakíró az 1970-es évek végén engedélyt kapott az első Homebrew Computer Club létrehozására.

A magyarországi HCC-mozgalom megalapítása olyannyira egyedülálló volt, hogy a vasfüggöny mögött, Berlintől Tokióig az egyetlen hasonló kezdeményezés volt. Simonyi a saját eredményével bizonyította a barkácsszámítógépek létjogosultságát: 1977-re a saját konyhájában, az otthon fellelhető egyszerű alapanyagokból barkácsolta össze az ország első kisméretű személyi számítógépét. Ezzel mindössze egy évvel csúszott le az Apple vállalatot 1976-ban egy hasonló módon, garázsban összetákolt számítógépre alapozó Stephen Wozniak–Steve Jobs páros teljesítményétől.

Simonyi munkásságáról és a HCC-mozgalom első lépéseiről a Neumann Társaság informatika-történeti kiállítással és minikonferenciával emlékezik meg, amelyet május 28-án tartanak a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. Bár a kultikus Simonyi-féle számítógépnek mára egyetlen darabja, a memóriakártyája maradt fenn, a kiállításon a hazai barkácsszámítógépek egész családját felvonultatják. Képes Gábor informatika-történész tárlatvezetésével magyar számítógépmodellek egész sorát ismerteti, az ABC-80-tól az Aircompon át a Primóig.

Simonyi az első magyar személyi számítógépet Motorola mikroprocesszor köré építette, pedig Andy Grove – akkor még Gróf András néven – a padtársa volt az elemi iskolában. Hogy ez miért érdekes? Gyerekkori pajtása később harmadmagával megalapította, majd évtizedeken át vezette a világ legnagyobb mikroprocesszor-gyártóját, az Intelt. Noha mára a személyi számítógépek túlnyomó többségének Intel-processzor a lelke, Simonyi a Motorolára esküdött. Számítógépe 4 Kilobájt RAM memóriával rendelkezett, a Simonyi Endre által fejlesztett BASIC-nyelvjárást 8 perc alatt töltötte be magnetofonkazettáról” – derül ki a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) online magazinjában Simonyi 2018-as halálakor megjelent nekrológból.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás