Ész Ventura: Mennyi idő alatt tudja két jómunkásember kivenni a vízbül a zoxigént?

164. feladvány: Jómunkásemberek

Árpád és Sándor jómunkásemberek, egy nap maximum 8 órát dolgoznak az ojjektumban. Szeretnék 300 ezer (vagy 30 ezer, nem emlékszem) liter vízbül kivenni a zoxigént. Árpád pontosan két nap alatt (2×8 óra) végezne a munkával, Sándornak három napig tartana (3×8 óra), ha egyedül csinálná. Ha ketten dolgoznak, akkor egymástól függetlenül tudnak haladni, és az elvégzett munkájuk mennyisége összeadódik.

Első nap ketten állnak neki a munkának, de egy riporter folyamatosan kérdezgeti őket, ezért az idő felében csak feleannyira haladnak, mint tudnának. Másnap folytatják, de Árpád már fáradtabb, csak 75%-os teljesítményt tud nyújtani, Sándor pedig kissé ittas állapotban érkezik és csak 50%-os teljesítményt tud nyújtani (riporter nincs). Ha további napokra van szükség, a teljesítményük ugyanekkora százaléka az előző napinak. Mennyi idő alatt tudják befejezni a munkát?

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A leggyorsabb és legkreatívabb megoldást küldő versenyzőink felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Fiatal megoldóinktól kérjük, hogy tüntessék fel életkorukat és évfolyamukat, mert körükben különdíjakat is ki fogunk sorsolni. Az e-mail subject mezőjében kérjük továbbá sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó.

Beküldési határidő: október 20. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, kognitív kutató, társasjáték-fejlesztő és bűvész.