A ChatGPT átment a világ egyik legjobb üzleti egyetemének záróvizsgáján is

2023.01.24. · TECH

A philadelphiai Pennsylvaniai Egyetem Wharton üzleti iskolájának oktatója, Christian Terwiesch kíváncsiságból kipróbálta, hogyan teljesítene a ChatGPT az MBA-program záróvizsgáján. Kimagasló eredményeket ugyan nem ért el a chatbot, azonban egy B vagy B- minősítésre (ez olyan, mint Magyarországon a 4-es vagy a 4-es alá) futná a teljesítményéből.

Kísérletéhez Terwiesch a korábban minden hallgató számára kötelező operációmenedzsment tantárgy vizsgakérdéseit használta fel, ezeket adta meg az OpenAI által fejlesztett chatbotnak. A professzor szerint egyes feladatokra szinte tökéletes válaszokat adott a ChatGPT, máskor viszont a hatodikos általános iskolás tudásanyaggal sem birkózott meg, írja a Business Insider.

Az üzleti modellekkel kapcsolatban például meglepően jól dolgozott önállóan is, de amikor több változóval és kimenettel kellett számolnia, már könnyen előfordult, hogy elakadt a feladatban. Ilyenkor jól jön néhány segítő, tisztázó kérdés az oktató szerint, aki ilyenekkel támogatta a ChatGPT munkáját, ami ezek után tényleg jó megoldásokra jutott.

Összességében Terwiesch úgy véli, ha nem is adna A vagy A+ osztályzatot, a ChatGPT egy B vagy B- minősítést megérdemelne a záróvizsgán. Szerinte ez rávilágít arra is, hogy meg kell keresni és ki kell használni a chatbotban rejlő lehetőségeket ahelyett, hogy az oktatási intézmények tiltanák a használatát.

Végül a professzor kísérletezett azzal is, hogy ha már hallgatóként elfogadható a chatbot teljesítménye, hogyan oldaná meg a tanárok munkáját. Ugyan komoly szerkesztésre szorultak a ChatGPT által generált kérdések, de tulajdonképpen alapként használhatók szerinte egy-egy vizsgán.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás