Előkelő helyezéseket ért el Magyarország a 31. Európai Madármegfigyelő Napokon

2023.10.02. · tudomány

Az elmúlt hétvégén rendezték meg az Európai Madármegfigyelő napokat, amin Magyarország hagyományosan jó eredményeket ér el az országok versenyében. Idén egy első, egy második és egy negyedik helyezést értek el a hazai megfigyelők.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) koordinációjával összesen 161 magyarországi helyszínen zajlott madármegfigyelés (1. helyezés), közel 2500-an vettek részt (2. helyezés) a programokon és majdnem 200 ezer madarat figyeltek meg (4. helyezés) az országhatárokon belül.

A leggyakrabban megfigyelt madárfajok Magyarországon a seregély, a tőkés réce és a nyári lúd voltak. Nemzetközi viszonylatban az apácalúd, az örvös galamb és a seregély fordult elő legtöbbször a megfigyelés időszakában.

Az MME sajtóközleménye szerint a legtöbb madarat, közel másfél milliót Finnországban regisztráltak, Svédországban majdnem 1 milliót, Hollandiában pedig 340 ezret figyeltek meg. A legtöbb résztvevő mégsem ezekben az országokban volt, hanem Görögországban, ahol 3 ezren csatlakoztak a programhoz.

A rendezvényhelyszínek számát tekintve Magyarország (161) Hollandiát (140) és Belgiumot (81) is túlszárnyalta. Összességében pedig, az elmúlt évekhez hasonlóan szép eredményeket ért el a nemzetközi összehasonlításokban is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás