Vérteszt jelezheti előre a kamaszkori depresszió súlyosságát

2023.11.16. · tudomány

Kilenc olyan markert azonosítottak észak-amerikai kutatók, amelyek összefüggésben állhatnak a depresszió kialakulásával. Magas értékük a kísérletek alapján előre jelzi, hogy a serdülőnél hónapokkal később súlyosabb depresszió tünetei alakulnak ki, írja a New Scientist.

November 13-án a Society for Neuroscience konferencián, Washingtonban mutatta be az elméletet Cecilia Flores, a kanadai McGill Egyetem munkatársa és a kísérlet egyik vezetője. Kollégáival összesen 62 13 és 18 év közötti amerikai tinédzser vérmintáját elemezték, közülük 34 serdülőnél diagnosztizáltak depressziót. A kísérletben résztvevők közül senkinek nem volt más alapbetegsége.

A vizsgálat során a vérmintákban megmérték a különböző mikroRNS-molekulák mennyiségét, amik segítenek a génaktivitás szabályozásában. Ezután szűrték az életkor, a nem és a társadalmi státusz hatásait, majd megállapították, hogy 9 olyan mikroRNS van, aminek a szintje szignifikánsan magasabb a depressziós kamaszok vérében. Ezek egytől egyig olyan molekulák voltak, amik jellemzően kamaszkorban vannak jelen a vérben és ismert, hogy szerepet játszanak az agy fejlődésében és a kognitív folyamatokban.

A vizsgálat eredményeiből kiderül, hogy kilenc hónappal a mintavétel után súlyosabb depresszió tüneteit tapasztalták azok, akiknek magasabbak voltak az értékei a teszten. A kutatók szerint ez a megállapítás segíthet abban, hogy egy egyszerű vérteszttel szűrjék és előre jelezzék a hangulatzavart, továbbá a tünetek súlyosbodását.

A New Scientistnek nyilatkozó Diego Pizzagalli, a massachusettsi McLean Kórház munkatársa szerint a markerek ismerete azonban nem elegendő a diagnózishoz. A szakember úgy véli, mivel mindenki másképp éli meg a depressziót, lehetetlen pusztán néhány biológiai marker alapján előre jelezni vagy diagnosztizálni a mentális betegséget.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás