Kiderült, hogy miért sárga a pisi

2024 januárjáig kellett várni egy olyan kérdés megválaszolására, ami talán egyidős az emberiséggel, de megérte: végre tudjuk, hogy miért sárga a pisi. A kérdés egyik felét, azt, hogy mi sárga benne, már ismerték, de azt, hogy hogyan jön létre a színért felelős urobilin, csak most, a Nature Microbiology szaklapban megjelent tanulmányban fejtették meg.

Korábban úgy gondolták, hogy az urobilin létrehozásához több enzim együttes működése szükséges, de mint kiderült, valójában egyetlen, bilirubinreduktáz nevű enzim műve. Az enzimet a bélbaktériumok hozzák létre, a folyamat végén pedig a bilirubinból egy színtelen melléktermék, urobilinogén jön létre, ennek a bomlásából jön létre végül a sárga színt adó urobilin.

Az enzim és az IBD

Brantley Hall biológus, a kutatás vezetője szerint az enzim felfedezése azon túl, hogy egy kínzó kérdésre adott választ, az orvostudomány szempontjából is fontos: a bilirubinreduktáz további kutatásával többet is megtudhatnak a bélbaktériumok működéséről, a gyulladásos bélbetegségről (IBD) vagy a sárgaság kezeléséről.

Az eddigi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a bilirubinreduktáz hiánya összefüggésben állhat az IBD kialakulásával is: míg az egészséges felnőtteken végzett vizsgálatok során kiderült, hogy 99,9 százalékuk hordozza a a reduktáz létrehozásáért felelős gént, a gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek csupán a 68 százalékában találták meg.

Xiaofang Jiang, a tanulmány társszerzője szerint a most következő nyomozás során kiderülhet, hogy a bélbaktériumok hogyan befolyásolják a bilirubinszintet és milyen összefüggésben állhatnak a sárgaság megjelenésével, végső soron pedig megmegyarázhatják a bél-máj tengely működésének alapjait.