Évekkel ezelőtt állították ki a pengét egy dániai múzeumban, amiről most az ország legrégibb rúnáit olvasták le

01.30. · tudomány

2021-ben találták meg Odense közelében egy sírban azt a 8 centiméteres kést, amelynek egyik oldalát Dánia legősibb rúnái, míg a másik oldalát a Római Birodalom motívumai által inspirált minták díszítik, írja a Live Science.

A pengén olvasható "hirila" szó apró pengét jelent.
photo_camera A pengén olvasható "hirila" szó kis kardot jelent. Fotó: Rógvi Johansen/Museum Odense

A penge egyik oldalán a „hirila" szó olvasható, ami kis kardot jelent. Ez az a felirat, amit a kurátorok az elmúlt években nem vettek észre az Odense múzeumában kiállított késen. A szót az i. e. 500 és i. sz. 400 között a térségben élő vaskori emberek által használt nyelven vésték fel.

A penge másik oldalán található mintákat a Római Birodalomban használt motívumok inspirálhatták.
photo_camera A penge másik oldalán található mintákat a Római Birodalomban használt motívumok inspirálhatták. Fotó: Rógvi Johansen/Museum Odense

Jakob Bonde, a múzeum egyik kurátora szerint a szó a 2. és 10. század között használt Elder Futhark-írás egyik formája lehet és egyszerre utalhat a jelentése magára asz eszközre vagy a tulajdonos nevére is.

Bár a kés tulajdonosáról nincsenek információk, az, hogy egy feliratozott kés volt vele a sírban arra utal, hogy tudott írni és olvasni. Ez pedig azt jelenti, hogy a társadalom magas státuszú tagja lehetett.