Nagyobb eséllyel élhetünk túl egy villámcsapást, ha előtte elázunk a zivatarban

02.12. · majom

Bosszantó dolog bőrig ázni a nyári zivatarban, de egy friss kísérlet szerint biztonsági szempontból megéri. Az esővízzel eláztatott haj ugyanis számottevően jobb védelmet biztosít a villámcsapással szemben, mint ha csapvízzel öntenénk le a fejünket vagy sikeresen megóvnánk a csapadéktól. Száraz hajjal tehát nem érdemes a villámok alatt mászkálni, bármennyire féltjük is a frizuránkat.

A Guardian számolt be arról a tanulmányról, amiben 3D-nyomtatott modellfejekkel kísérleteztek és az németországi Ilmenaui Műszaki Egyetem munkatársai azt találták, hogy akkor járunk a legjobban, ha az esővízzel áztatjuk el a hajunkat egy zivatar idején.

Ebben az esetben ugyanis a viszonylag tiszta víz meglehetősen jól elvezeti a feszültség egy részét, ami így kisebb arányban éri el a fejbőrt és az agyat. Ez a kutatók szerint jobb túlélési esélyeket biztosít. Becsléseik szerint az esővízzel áztatott fejbőrrel 70-90 százalékra nő a túlélés esélye.

Az esővízhez hasonló összetételű folyadékkal spriccelt modellfejeken a 10 villámcsapásból álló kísérlet után kevesebb mechanikai és termikus sérülés alakult ki és kisebb volt az áramnak való kitettség is. Ezek szerint valószínűleg az agy károsodása is kisebb mértékű lehet.

Az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat adatai szerint egy átlagos villámcsapás 300 millió voltos feszültséggel és 30 ezer amper áramerősséggel érheti el a földet vagy szerencsétlenebb esetben egy embert, bár meglehetősen ritka, hogy valakit villámcsapás ér. Évente kb. 24 ezer ember veszti életét villámcsapás következtében és tízszer ennyien sérülnek meg villámlásban, ami egyébként igen gyakori: másodpercenként 50-szer villámlik a Földön.