Vészesen hanyatlik a férfiak termékenysége, de mi áll a globális spermiumszám-csökkenés mögött?

· 02.13. · tudomány

A kutatók évek óta kongatják a vészharangot: az 1930-as évek óta konzisztensen, egyes kutatások szerint évente mintegy 1,5 százalékkal csökken a férfiaknál az átlagos spermiumszám. Ez azt jelenti, hogy azoknak a férfiaknak, akik ezt a cikket olvassák, átlagosan feleannyi hímivarsejtjük van, mint a nagyapjuknak volt. A jelenséget először a nyugati országokban, Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában vették észre, azonban egyre több országból érkeznek hasonló megfigyelések, sőt az utóbbi időben az látszik a vizsgálatokból, hogy gyorsuló trendről van szó.

Ez azért problémás, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavalyi felmérése szerint globálisan hat emberből egynek nem lehet természetes úton gyermeke, és nincs nagy különbség a magas jövedelmű országok (17,8%) és a közepes és alacsony jövedelmű országok (16,5%) vonatkozó terméketlenségi rátái között. Azt pedig már korábbi kutatások kimutatták, hogy a termékenységi problémák 30-50 százaléka a sperma mennyiségével és minőségével kapcsolható össze. Vagy a teljes spermiumszám túl alacsony, vagy a hímivarsejtek nem elég mozgékonyak (a szakzsargon szerint: alacsony a motilitásuk), ami pedig nagyban csökkenti az esélyeiket abban, hogy elérjék a petesejtet. Néhány spermium viszont genetikai rendellenességet hordoz; a DNS-állomány magas fokú töredezettségét mutatja, ami a petesejtet megtermékenyítve fokozza a vetélések kockázatát.

A spermiumszám folyamatos csökkenésének okát évek óta igyekeznek kideríteni a tudósok, köztük a terület koronázatlan királynőjének számító Shanna Swan reproduktív epidemiológus, a New York-i Mount Sinai kórházban működő Icahn Orvosi Egyetem környezeti egészséggel és közegészségüggyel foglalkozó professzora, aki az 1990-es évek óta foglalkozik behatóan azzal, mi okozhatja ezt a drasztikus változást. Dióhéjban az derült ki, hogy legalább kilenc dolog – két életmódbeli jellemző, valamint a környezetünkben lévő, az endokrin rendszert károsító vegyületek (EDC-k) – csökkentheti a férfiak termékenységét, amelyek közül néhány vegyület alkalmazását már be is tiltották, néhány viszont továbbra is széles körben megtalálható, és olyan sok van belőlük, hogy felsorolni is képtelenség mindet. (Az EU EDC-listája itt böngészhető.)

A főbb hatótényezők mindenesetre a következők:

  • elhízás;
  • ultrafeldolgozott élelmiszerek, zsírokban és cukorban gazdag étrend;
  • ételtartó dobozokban, cumisüvegekben, más műanyagokban található biszfenolok;
  • csomagolóanyagokban, gyerekjátékokban, kerti locsolócsövekben található ftalátok;
  • kozmetikai szerek, fogkrémek (parabének, triklozán);
  • vízlepergető ruhák, textilek (perfluor-vegyületek);
  • elektronikai termékek és építőanyagok (brómozott égésgátlók, PCB-k);
  • gyomirtók, „növényvédő szerek“ (glifozát, DDT, atracin, klórpirifosz);
  • ipari oldószerek és melléktermékeik.

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!