Elhunyt Jakab Ferenc virológus

02.16. · tudomány

Tragikus hirtelenséggel, 46 éves korában elhunyt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár. A gyászhírt a Virológia Pécs Facebook-oldalán tették közzé péntek délelőtt. Jakab Ferenc a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese és a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője volt, a professzort az egyetem saját halottjának tekinti.

photo_camera Jakab Ferenc Fotó: Csortos Szabolcs/Csortos Szabolcs © http://csortosszabolcs.hu

A virológus nevét a covid-járvány idején ismerte meg az ország közönsége, rendszeresen nyilatkozott a járványhelyzet alakulásáról. Az általa vezetett kutatócsoport izolálta először a vírust egy beteg székletmintájából. Fő kutatási területe az állatról emberre terjedő vírusok vizsgálata volt, a tudományos konszenzus szerint ilyen a SARS-CoV-2 is, bár azt, hogy pontosan milyen állatról ugorhatott az emberre, még vizsgálják.

Jakab volt a 2020-ban felállított Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője, ezt a kormány azzal a céllal állította fel, hogy kifejlesszenek egy hatékony vakcinát a vírus ellen. Többször is felhívta a figyelmet az oltás fontosságára és biztonságosságára, valamint a megfelelő járványügyi intézkedések betartására, ezekben szerinte a magyar kormány nem teljesített valami jól, a kezdeti gyors reakciók után a kontaktkutatás elmaradása miatt bírálta a járványkezelést.

Jakab Ferencet a Pécsi Tudományegyetem saját halottjának tekinti.