Sokkal tovább bírná az okostelefonunk akkumulátora, ha a szolgáltatók több 5G adótornyot telepítenének

04.11. · TECH

Tovább bírnák az okostelefonok akkumulátorai, és kevesebb energiát használna a mobilhálózat, ha a szolgáltatók a mainál sűrűbben helyeznék el az 5G adótornyokat – állítja egy március végi kutatás, amiről szerdán számolt be a New Scientist.

Agrim Gupta, a Kaliforniai Egyetem (San Diego) kutatója és kollégái azt találták az arXiv-on közzétett preprinjükben, hogy az energiafelhasználás csökkentésének kulcsa a vezeték nélküli jelátvitel távolságának csökkentése. A bázisállomások antennáiról a jelek a tér minden irányába terjednek, így sok energia veszik el az elnyelődés, visszaverődés és szóródás hatására.

Egy 5G adótorony Hollandiában
photo_camera Egy 5G adótorony Hollandiában Fotó: "ROB ENGELAAR"/ANP via AFP

A szakemberek egy nyíltan hozzáférhető szoftver segítségével szimulálták a bázisállomásokról mobiltelefonokra történő jelátvitelt, és különböző hálózati konfigurációkat próbáltak ki valós városok háromdimenziós modelljein. A céljuk az volt, hogy a jó lefedettség megtartása mellett minimalizálják az energiafelhasználást. Úgy tűnik, ez akkor jöhet össze, ha az állomások átlagban ötször közelebb vannak a telefonokhoz, mint ma.

Az már Gupta szerint a 4G korában felmerült, hogy növelni kellene a bázisállomások számát, viszont akkor még nem volt meg a technológia ahhoz, hogy a mozgó telefonokat elég gyorsan át lehessen adni az egyik bázisállomásról a másikra. Ezt az 5G-vel sikerült megoldani, „ami lehetővé teszi a bázisállomások gomba módra történő szaporodását a nagyobb energiatakarékosság érdekében” – mondta a kutató a New Scientistnek.

„Ha ezt megcsinálják, jelentős javulást és hatékonyságnövekedést lehetne elérni. A telefonod akkumulátora így akár 50 százalékkal tovább bírná” – mondta Gupta, ami a chipek vagy képernyők energiatakarékosabbá tételénél is nagyobb üzemidő növekedést hozna. Emellett a hálózat energiafelhasználása kétharmadával csökkenhet, és az adótornyok méretét is jelentősen vissza lehetne fogni.

Ugyanakkor ahhoz, hogy ötször közelebb legyenek a bázisállomások a telefonokhoz, több ezer új adótornyot kellene építeni egy Egyesült Királysághoz hasonló országban. Gupta szerint a befektetés részben vagy teljes egészében is megtérülhet a sűrűbben telepített hálózat nagyobb energiahatékonysága miatt.