A rémálmok és a hallucinációk autoimmun betegségeket is előre jelezhetnek

Egy brit-amerikai kutatás eredményei szerint a rémálmok és a hallucinációk előfordulásának növekedése bizonyos autoimmun betegségek, például a lupusz kialakulását jelezheti előre. Az ilyen neuropszichiátriai tünetek észlelése így a kutatók szerint segíthet az adott betegségekben szenvedőknek, hogy felismerjék a közelgő állapotváltozást.

A Lancet orvosi lapcsalád egyik folyóiratában közzétett tanulmányban 676 lupusszal élő emberrel és 400 klinikai szakértővel töltettek ki kérdőívet, valamint részletes interjúkat készítettek 69 olyan emberrel, aki szisztémás reumatikus autoimmun betegséggel küzd, illetve 50 klinikai orvossal.

A vizsgálatban 29 neuropszichiátriai tünet (depresszió, hallucinációk, egyensúlyvesztés stb.) időbeni előfordulásáról kérdezték az alanyokat. Az egyik leggyakrabban jelentett tünet a megzavart álom volt, amit a megkérdezettek 60 százaléka tapasztalt, míg közel negyedük számolt be hallucinációkról.

Az interjúk során az is kiderült, hogy ötből három lupuszos beteg és minden harmadik, más reumatológiai betegséggel küzdő alany arról számolt be, hogy közvetlenül a hallucinációk előtt egyre gyakrabban jelentkezett az álmodó alvás megszakadása. Ezek a rémálmok gyakran élénkek és nyugtalanítóak voltak, és sok esetben tartalmazott valamilyen támadást, csapdába esést vagy zuhanást.

„Hosszú évekig beszélgettem a rémálmokról lupuszos betegeimmel, és úgy gondoltam, hogy összefüggésben lehetnek a betegségük aktivitásával. Ez a kutatás bizonyítékot szolgáltat erre, és határozottan arra biztatunk több orvost, hogy kérdezzenek rá a rémálmokra és más neuropszichiátriai tünetekre – amelyek szokatlannak tűnnek, de valójában nagyon gyakoriak a szisztémás autoimmunitásban –, hogy segítsenek a betegség megjelenésének korai felismerésében” – mondta David D'Cruz, a King's College London professzora és a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók reményei szerint az eredmények ismeretében kevesebbszer fordulhat elő a jövőben, hogy félrediagnosztizálják azokat a betegeket, akiket pszichotikus epizóddal vagy öngyilkossági gondolatokkal kerülnek kórházba, miközben lehet, hogy a tünetek csak az autoimmun betegségük első jelei.