A Disney legbelső adatait szivárogtatta ki egy hackercsoport, hogy az AI által generált művek ellen tiltakozzon

07.17. · TECH

A Disney belső, vállalati szintű kommunikációra használt privát Slack-csatornáiról ellopott adatokat szivárogtattak ki az interneten. A magát Nullbulge néven aazonosító hackercsoport közlése szerint az motiválja őket, hogy a művészeket megvédjék az AI által generált tartalmak fenyegetésével szemben – ismerteti a Wall Street Journal-re hivatkozva az ArtnetNews.

Az olyan mesterséges intelligencia-eszközök megjelenése óta, mint az OpenAI, a DALL-E és a Sora, amelyekkel egy egyszerű szöveges utasításból képeket vagy videókat lehet generálni, művészek többször jelezték, hogy rendre szerzői jogvédelem alatt álló munkáikat használják fel ezen eszközök használatakor. Egyes művészek megpróbálták bírósági úton érvényesíteni jogaikat, de a mai szerzői jogi törvények nem képesek kezelni az AI megjelenése nyomán létrejött helyzeteket.

A Nullbulge a honlapja szerint „a művészek jogait védő és a munkájukért méltányos díjazást biztosító aktivista csoport”. Azt állítják, hogy akcióik indítéka „nem a rosszindulat, hanem, hogy megbüntessék azokat, akiket lopáson érnek”. A múlt hónapban a Stable Diffusion nevű népszerű, mesterséges intelligenciával működő képgenerátor egyik felületét támadták, onnan bejelentkezési adatokat loptak el.

A csoport most a Disney-t vette célba – ahogy azt a Wall Street Journal-nek (WSJ) elmondták –, a cég művész-szerződési gyakorlata, az AI-hoz való hozzáállása és a fogyasztók semmibe vétele miatt.

A Nullbulge blogbejegyzése szerint a csoport 1,1 terabájtnyi adatot szerzett meg a Disney Slackről, vagyis a közel tízezer Slack-csatornán megosztott minden egyes üzenetet és fájlt, amelyek között képek, kódok, bejelentkezések, belső weboldalakra mutató linkek, a Disneyland Paris látogatottságára és bevételeire vonatkozó információk, valamint kiadatlan projektekről szóló dokumentumok is szerepelnek. A csoport közölte, hogy nem próbált alkut kötni a szórakoztatóipari óriáscéggel, mielőtt múlt pénteken teljes egészében kiszivárogtatta az adatokat BitTorrenten.

A Disney-t a WSJ-nek azt mondta, hogy egyelőre vizsgálják az esetet.