Frank Lloyd Wright csodás, de jobb sorsa érdemes felhőkarcolójára most bárki licitálhat

Frank Lloyd Wright egyetlen felhőkarcolóját, amely egyébként egyike annak a három épületnek, amelyet az építész Oklahomában jegyzett, októberben árverésre bocsátják. A Bartesvilleben álló, Price Tower nevű épület bérlőinek – köztük egy szállodának, egy művészeti szervezetnek és egy helyi magazin szerkesztőségének is – augusztus végéig kell elköltözniük, számol be az Art Newspaper. Október 7. és 9. között lehet licitálni majd a műemléknek nyilvánított toronyházra a Ten-X online ingatlan aukciós házon keresztül. A kikiáltási ár 600 ezer dollár.

A hír régóta tartó bizonytalanságot oldott fel, amely a hányatott sorsú épületet övezi. A torony jelenleg egy helyi házaspár tulajdonában van, ők tavaly márciusban vették meg mindössze tíz dollárért, azzal, hogy fejleszteni fogják – igaz, megörökölték mellé a 600 ezer dolláros adósságállományt is, amely a házat terhelte, és amely azóta kétmillióra hízott.

photo_camera Frank Lloyd Wright 1952-ben tervezte az épületet, amely 1956-ban készült el Forrás: Pricetower.org

Az 1952-ben tervezett és négy évvel később elkészült Price Tower a Harold C. Price által alapított, olajvezetékek építésére szakosodott H.C. Price Company központjaként jött létre. Az épület 19 emeletén lakások, üzletek és irodák számára kialakított helyiségek voltak. Mint Wright legtöbb épületét, a Price Tower-t is a természet ihlette - ebben az esetben egy magányos fa, amely minden szögből másképp nézett ki.

2001-ben a tornyot a Price Tower Arts Center nonprofit szervezet birtokába került. 2003-ban szállodát nyitottak benne, 2007-ben a Price-tornyot műemlékké nyilvánították. 2015-ben kilenc másik Wright-épülettel (köztük a New York-i Guggenheim Múzeummal) együtt a tornyot jelölték az UNESCO világörökségi listájára, de a javaslatot elutasították, és amikor 2019-ben végül elfogadták, a Price Tower már lekerült erről a lsitáról.

A finanszírozás, a valódi fejlesztői szándék hiánya és a növekvő adósságok miatt a Price Tower Arts Center úgy döntött, hogy eladja az épületet. Így jutott 2023-ban került az említett házaspár tulajdonába. Becslések szerint a tornyot 4 millió dollárért lehetne eladni, kérdés, érdekel-e majd valakit.