Alapelveink

A Qubit célja minél alaposabban és hitelesebben tudósítani Magyarország és a világ tudományos és technológiai híreiről, történéseiről és a modern társadalmak működéséről. Szándékunk az igazság bemutatása, legyen szó szövegről, képről, videóról vagy más típusú tartalomról. A Qubit elkötelezett a demokratikus társadalmi működés alapértékei mellett, független a politikai és kereskedelmi befolyástól, támogatja a véleménynyilvánítás szabadságát, az újságírók jogát a megfélemlítés nélkül munkavégzéshez. A Qubit elkötelezett a munkatársai és forrásai védelme mellett. A Qubit elutasítja a faji, nemi, nemzeti, vallási és szexuális diszkriminációt.

Szerkesztőségi irányelvek

  1. A Qubit újságírói törekszenek a pontos tudósításra.
  2. A Qubit újságírói függetlenek az előítélettől és a külső befolyástól, nem kényszeríthetők olyan feladat elvégzésére, amely ellenkezik a meggyőződésükkel.
  3. A Qubit újságírói védik a forrásaikat.
  4. A Qubit újságírói tiszteletben tartják az ártatlanság vélelmét.
  5. A Qubit újságíróinak feladata az igazság feltárása, nem pedig az, hogy passzívan beszámoljanak az eléjük kerülő információkról. Elvárható tőlük a források és az eléjük tárt tények megkérdőjelezése.
  6. A Qubit fotósai és operatőrei nem hamisítják meg az általuk készített képeket, az újságírók nem másítják meg a nekik nyilatkozók mondatait.
  7. A Qubit újságírói törekszenek az információforrásaik minél pontosabb azonosítására.
  8. A Qubit újságírói kellő körültekintéssel járnak el, ha áldozatokkal vagy hozzátartózóikkal kerülnek kapcsolatba munkájuk során.
  9. A Qubit újságíróinak kötelező magukat ekként azonosítani, a megtévesztés csak rendkívül indokolt esetben, a szerkesztőség vezetőségének jóváhagyásával lehetséges.
  10. A Qubit újságírói az általuk megszerezett információt nem használják fel személyes előnyükre, a pozíciójukat haszonszerzésre. A Qubit nem fizet a forrásainak.