Az amerikai republikánusok szerint a szürke farkasok már nem szorulnak védelemre

Kikerülhetnek az 1973 óta életben lévő veszélyeztetett fajokról szóló hatályos törvény alól az 1978 óta szövetségi szinten veszélyeztetett állatnak minősített szürke farkasok (Canis lupus) az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza által április 30-án megszavazott „Trust the Science Act”-nek keresztelt törvényjavaslat alapján – írja az IFl Science.

A Lauren Boebert republikánus képviselő által benyújtott módosító indítvány szerint a 44 tagállamban veszélyeztetett állatnak minősített szürke farkas már nem szorul védelemre. Tom Tiffany, wisconsini kongresszusi képviselő és a törvényjavaslat egyik támogatója szerint a fokozott védelem miatt elszaporodott szürke farkas populáció komoly veszélyt jelent a természetközeli lakóhelyen élő amerikaiaknak. A Wolf Conservation Center becslése szerint ugyanakkor mindössze 8100 ragadozó él a 48 kontinentális állam területén, ebből 2797 az ország nyugati felén.

Minnesotai szürke farkas
photo_camera Minnesotai szürke farkas Fotó: Sylvain Cordier/Biosphoto via AFP

2020-ban a Donald Trump vezette kormányzat egyszer már megszüntette a szürke farkasok szövetségi védelmét, azonban 2022-ben Jeffrey White körzeti bíró 44 kontinentális szövetségi államban újra védett fajnak nyilvánította a ragadozókat. Döntését arra alapozta, hogy az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata nem tudta teljes mértékben tudományosan bizonyítani, hogy a szürke farkas nem szorul fokozott védelemre.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás