Jerome Powell lesz a Fed elnöke

2017.11.03. · gazdaság

A korábban megszellőztetett információknak megfelelően Donald Trump amerikai elnök Jerome Powellt jelölte a Fed elnökének. A 2012 óta az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kormányzótanácsának tagja az első elnök lesz, akinek nem közgazdász, hanem jogász végzettsége van.

Trump az elmúlt hetekben több nevet is bedobott, így a lehetséges jelöltek között volt Gary Cohn, a gazdasági kabinet tanácsadója vagy Kevin Warsh Fed-kormányzó, aki 35 évesen került a jegybanki kormányzói székbe, és akit a BBC nemes egyszerűséggel felbujtónak nevezett, de futott még maga Janet Yellen Fed-elnök is.

Trump viszonylag egyszerűen fogalmazta meg a fehér házi Rózsakertben, mit gondol Powellről: „Erős, elkötelezett, okos. Biztos vagyok benne, hogy a Federal Reserve Jay bölcs irányításával olyan vezetőt kap a következő években, amilyenre valóban szüksége van.” A döntés végül nem volt hatalmas meglepetés, sem a dollár, sem a tőzsdei indexek nem lőttek ki a hírre, bár az indexek magasabban zártak, és a Dow Jones mellesleg 0,4 százalékos emelkedéssel történelmi csúcsot produkált.

Jerome Powell Trump jelöltje a Fed élére
photo_camera Jerome Powell

A következő időszakban egyrészt korábbiakhoz hasonló, másrészt újszerű döntések várhatók a Fedtől. Powell valószínűleg továbbviszi Yellen kamatpolitikáját, vagyis a laza monetáris politikát illetően nem lesz változás. Ez a korábbi terveknek megfelelően így folyamatos, de óvatos kamatemelést hoz majd – a piac a mostani 1,25 százalékos alapkamat 2018 végére háromszori, egyenként 25 bázispontos emelésére számít.

Powell ezen kívül elkötelezett a rendkívül szigorú pénzügyi szabályozás enyhítésében. A 2010-ben életbe léptetett szabályozással Barack Obama akkori elnök újabb pénzügyi válságok kialakulásának kívánta elejét venni, ám a republikánus kritikák szerint a túl szigorú rendelkezésekkel gúzsba is kötötte a gazdaságot.

Trump, bár kampányában a szabályozás eltörlését ígérte, egyelőre annak enyhítésére szorítkozik.