A csimpánzok a széklettől ugyan nem undorodnak, de nem is azért esznek belőle, mert aberráltak

2017.11.20. · majom

A tapintás, az ízlelés vagy a szaglás által kiváltott undor egyike azoknak a tanult, más néven adaptív viselkedési formáknak, amelyek segítik elkerülni a potenciális biológiai veszélyforrásokat – állítják a humánetológusok. Nem véletlen, hogy az emberek többsége általában undorítónak tartja a székletet, akár a sajátja, a fajtársáé vagy más élőlényé. Az evolúciós magyarázat szerint azért, mert a bélsár hatékonyan terjeszti a különféle parazitákat és más kórokozókat. Az ember legközelebbi rokonainak körében mégsem tabu a magyarra szarevésnek is fordítható koprofágia.

A Kiotói Egyetem etológusai a gaboni Centre International de Recherches Médicales de Franceville (CIRMF) főemlőskutató intézetében azt vizsgálták, hogy vajon miért nem undorodnak a széklettől a csimpánzok. A napokban publikált eredményeik szerint az undor egyáltalán nem idegen tőlük, a fekália esetleges elfogyasztása pedig egész más szerepet játszik az életükben, mintsem azt eddig feltételezték.

photo_camera Falatozó csimpánz Fotó: CARMEN JASPERSEN/dpa Picture-Alliance/AFP

A kísérletben résztvevő csimpánzoknak úgy kínáltak ínyencségeket, hogy azokat felváltva székletszerű tapintású, színű, és illatú tárgyakról kellett elvenniük, illetve ugyanezeket a falatokat bélsárral is szennyezték. Kiderült, hogy leginkább a valódi szag vette el a csimpánzok étvágyát, vagyis, az undor igenis szerepet játszik az ízlésükben.

A csimpánzkutatók szerint a majmoknál a koprofágia, az ásványi anyagokat, vitaminokat vagy a még nem emésztett és hasznosítható tápanyagot íly módon visszanyerő más állatokhoz hasonló funkciót tölthet be. A csimpánzkutatók szerint ráadásul afféle primitív védőoltásként az immunizálást is segítheti. Vadon élő csimpánzoknál és gorilláknál figyelték meg, hogy az egyedek leginkább saját féceszüket, illetve közeli egészséges rokonaik fekáliáját kóstolták meg – az etológusok feltételezései szerint ezek a végtermékek már csak elölt (vagy legyengített) kórokozókat tartalmazhattak.

Követési, lájkolási, megosztási lehetőség: Qubit.hu a Facebookon