Milliókat visznek haza a legjobb alpesisízők, és idén először megeshet, hogy a nők többet kapnak, mint a férfiak

2017.11.22. · gazdaság

Október végétől március közepéig tart az alpesisí-világkupa, amely több versenyszámot is magában foglal: lesiklás, műlesiklás, óriás-műlesiklás, paralel óriás-műlesiklás, szuper-óriás műlesiklás és szuperkombináció. A női és férfi mezőny küzdelmeinek a jelenleg is zajló idényben két kontinens (Európa és Amerika) 21 helyszíne ad otthont (a férfiaknál 20). A teljes sorozatban megszerezhető pénzdíj a nőknél 4,88 millió svájci frank, ennél csak egy picivel kevesebb a férfiak 4,81 milliója.

A nemzetközi síszövetség (FIS) adatbankjában található dokumentumok alapján az elmúlt öt szezonban a kiosztott pénzdíj összege meghaladta a 40 millió svájci frankot (11 milliárd forint). A 2018-as idényben először fordulhat elő (az elmúlt hat idényt figyelembe véve), hogy a női sportolók összességében magasabb pénzdíjban részesülnek majd, mint a férfiak.

A versenyenkénti pénzdíjak az esetek többségében megegyeznek; egy-két kiemelt vagy különleges helyszín van, ami kilóg a sorból, persze felfelé. A nőknél 39, míg a férfiaknál 38 számban osztanak pénzdíjat, amelyek közül 7 esemény összdíjazása haladja meg a megszokott 120 ezer frankot.

A legmagasabb összdíjazás mindkét nem esetében az ausztriai Flachauban tartandó műlesiklás után jár, itt az első 30 helyezett több mint 194 ezer svájci frankon osztozik. A győztesnek járó pénzdíj is itt a legmagasabb, a női és a férfi legjobb is 79 ezer frankban részesül.

De mi most maradjunk az esetek többségében előforduló díjazásoknál, ahol mind a nőknél és mind a férfiaknál a versenyszám első 30 helyezettje részesül pénzdíjban. Az első három helyezett a teljes összeg közel 60 százalékát teheti zsebre, a győztes nem kevesebb mint 45 ezer frankot (több mint 12 millió forint), míg a 30. helyezett is kap egy 135 ezer forint értékű pénzdíjat. A futam győztese összességében a kilencvenszeresét kapja meg a harmincadik helyért járó 500 franknak.

A legjobbak

Mivel az idei szezonból a nőknél még csak két versenyeseményt bonyolítottak le, (szombaton fejeződött be a második versenyszám), így két esemény után nehéz következtetéseket levonni a szezonról. Annyi elmondható, hogy a tavalyi bajnok Mikaela Shiffrin már idén is elkezdte a pénzgyűjtést, egy ötödik és egy második helyezéssel, így az összesített pénzdíjak listáján a harmadik helyen áll, 25 ezer svájci frankkal. A lista élén a szlovákiai Petra Vlhova található, több mint 46 ezer frankkal, köszönhetően annak, hogy a hétvégi állomáson Leviben (Finnország) ő győzött.

Petra Vlhova
photo_camera Petra Vlhova Fotó: VESA MOILANEN/AFP

Ami a tavalyi bajnokság végeredményét illeti: a női mezőny pontversenyét és a pénzdíjak versenyét is az amerikai Mikaela Shiffrin nyerte meg, ő összesen 161 millió forint feletti díjazásban részesült, a pontversenyt pedig 300 pontos előnnyel zárta a szlovén Ilka Stuhec előtt. Az amerikai síelő végig bombaformában versenyzett, a műlesiklás pontversenyét megnyerte, és az óriás-műlesiklás szakágban is második lett, így nem meglepő, hogy az összetett pontversenyt is megnyerte.

A tavalyi szezonban összesen 24 ország, 136 versenyzője részesült pénzdíjban. Shiffrin közel 600 ezer frankkal végzett a lista élén; a sort az orosz Aleksandra Prokopyeva zárta, 500 frankkal. A legtöbb pénzt, több mint 800 ezer frankot a 11 amerikai színekben induló versenyző szerezte.

Az alábbi ábrán látható, hogy a megszerzett pénzdíjak alapján a TOP 8-ban végzett versenyzők közül többen is vannak, akik a pontversenyben más helyen végeztek. Mint már korábban is említettük, ez annak köszönhető, hogy pár eseményt a nemzetközi síszövetség pénzben jobban díjaz, mint pontszámban.

A férfiak összetett mezőnyét tavaly az osztrák Marcel Hirscher nyerte, aki az elmúlt öt szezon végén is a dobogó legfelső fokára állhatott. A tavalyi szezonban Hirscher közel 143 millió forintos pénzdíjban részesült. Hirscher a műlesiklásban és az óriás-műlesiklásban is az élen végzett, így nem csoda, hogy hatalmas előnnyel nyerte meg az összetett pontversenyt.

Marcel Hirscher
photo_camera Marcel Hirscher Fotó: VESA MOILANEN/AFP

A tavalyi szezonban összesen 19 ország, 163 versenyzője részesült pénzdíjban, és Hirscher közel 530 ezer frankkal végzett a lista élén, amíg a sort holtversenyben három versenyző is 600 frankkal zárta. A nőkhöz hasonlóan a férfiak top 8-as listáján is szerepelnek olyan versenyzők, akik a pontversenyben más eredménnyel zártak.

És a magyarok?

A tavalyi szezonban az egyetlen női magyar versenyző, Miklós Edit az altenmarkt-zauchensee-i világkupaverseny egyik edzésén nagyot bukott, és súlyosan megsérült. A január közepén történt baleset így megakadályozta az alpesisízőt, hogy befejezze az idényét, pedig nagyon jól szerepelt: 131 pontot szerzett, és 15 350 svájci frank (4,15 millió forint) díjazásban részesült.

A lesiklásban olimpiai hetedik magyar versenyző valószínűleg decemberben, a kanadai Lake Louise-ban versenyez majd először a szezonban. A férfiak mezőnyében nem volt magyar versenyző, aki pénzdíjban részesült volna a FIS adatbankja szerint. Jó hír viszont, hogy Leviben a vasárnapi futamon magyar színekben már részt vett a férfiak mezőnyében Samsal Dalibor, bár célba érnie nem sikerült.