A bitcoin megérkezett a Wall Streetre, össze is omlott a CBOE weboldala

2017.12.11. · gazdaság

December 10-e nagy nap volt a mérföldköveket amúgy is halmozó bitcoin történetében: a chicagói opciós tőzsdén (CBOE) jelentek meg elsőként bitcoin futures határidős ügyletek, vagyis először kereskedtek a kriptovalutával szabályozott tőzsdén. Az egyhónapos ügyletek jegyzése 15 460 dolláron nyitott, majd egy rövid csökkenési időszak után egészen 18 850 dollárig emelkedett.

A chicagói tőzsde jelentése szerint az indulás akkora forgalmat generált, hogy eleinte többször elérhetetlen volt az oldal, de a kriptovaluták napi 20 milliárd dolláros forgalmához képest a CBOE-n 12 órával a jegyzés után mindössze 48,5 millió dollárt fektettek be, 2780 ügyleten keresztül. „A származtatott ügyleteknek meg kell hagyni az időt, de ha sikerül a globális kereskedelem jelentős százalékát adniuk, elméletben segíthetnek a helyzet stabilizálásában” – idézte a Reuters Alistair Milne-t, az Altana Digital Currency Fund menedzserét.

A CBOE kezdő ajánlatának értelmében egész decemberben ingyenesen (tehát exchange fee felszámolása nélkül) lehet kereskedni. A referenciaárat az a digitális eszközökkel kereskedő Gemini szolgáltatja, amelyet a Facebook-perből meggazdagodott Winklevoss testvérek működtetnek.

A chicagói opciós tőzsde (CBOE)
photo_camera A chicagói opciós tőzsde (CBOE) Fotó: AFP / Scott Olson

Azok is beszállhatnak, akik eddig féltek a bitcointól

Ez az eddigi legjobb alkalom arra, hogy teszteljék a szabályozott bitcoinkereskedést, amely a kisebb kockázatnak köszönhetően a jövőben már a mainstream befektetők és a profi kereskedők számára is vonzó lehet – írja a Bloomberg. A CBOE szerint az új piac olyan előnyöket biztosít a kereskedőknek, mint az átláthatóság, a hatékony árfolyamképzés vagy a központi elszámolás.

A CBOE után a származtatott termékek legnagyobb tőzsdéjét működtető Chicago Mercantile Exchange száll be a bitcoinbuliba – ők a december 18-án induló kereskedésben már négy különböző bitcointőzsde átlagárát veszik referenciának –, a világ legnagyobb tőzsdéi közül pedig a Nasdaq és a Tokyo Stock Exchange januárban indítja be a bitcoin-határidősügyleteket.

A 2009-től létező bitcoin (amelynek működéséről itt írtunk korábban) történetében messze 2017 volt a legfontosabb év. A januárban még 1000 dollárt érő kriptovaluta árfolyama megállíthatatlan: még egy hónapja is csak 6337 dolláron állt, a november végi tízezres határátlépés óta már 17-18 ezer között is mozgott – jelenleg 16 403 dollárt ér egy bitcoin a Coindesk szerint.