A Spotify és a Deezer az Európai Bizottságtól kér támogatást az Apple ellen

2017.12.14. · gazdaság

Bepanaszolta a nagy amerikai techvállalatokat a Spotify és a Deezer Brüsszelben, mert szerintük a mamutok, például az Apple és az Amazon erőfölényükkel visszaélve elnyomják a kisebb techcégeket. A gondot az okozza, hogy ugyanazon a platformon jelennek meg a nagy és a kis cégek saját termékei.

A Spotify és a Deezer vezetői, Daniel Ek és Hans-Holger Albrecht levelet írtak Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben egyenlő versenyfeltételeket szorgalmaztak a közösen használt platformokon, mert a techóriások szerintük visszaélnek helyzeti előnyükkel. A levélírók egyebek mellett azt nehezményezték, hogy termékeik hátrányba kerülnek az Apple app store-jában, mert az iPhone gyártója a saját zenéit helyezi előtérbe.

Ha például a felhasználók prémium szolgálatásra fizetnek elő az app store-ban, az iPhone gyártója 30 százalékos árengedményt ad saját zenéi letöltéséhez – sérelmezték a levélírók. Ráadásul az Apple nem ad teljes hozzáférést a kis cégeknek a felhasználók adataihoz – rótták fel.

Az Apple és az Amazon visszautasította a feltételezést. Szerintük ez csak része annak a harcnak, amely amiatt alakult ki a kisebb és a nagyobb cégek között, mert utóbbiak biztosítják a kaput a netes hozzáféréshez.

A bizottság kész részletesen szabályozni, hogy a nagy techcégek miként viszonyuljanak az alkalmazások fejlesztőihez és forgalmazóihoz. Brüsszel júniusban 2,4 milliárd euróra büntette a Google-t, mert tisztességtelenül előnyben részesítette saját vásárlási szolgáltatását. A panaszt akkor a TripAdvisor és a Foundem, egy brit árösszehasonlító oldal tette.

A szabályozásban a Spotify és a Deezer vezetői szerint túl kell lépni az átláthatóság elvén, a platformok működése ugyanis az egységes digitális piac kialakítását célzó reformok szélesebb körébe tartozik. Brüsszel már 2016 tavasza óta gyúrja a szabályozás kereteit, és jövő nyárig készítheti el az erőszakos tartalmak és a gyűlöletbeszéd elleni fellépést is szabályozó szövegtervezetet.

A levelet a cégvezetők mellett több európai játékfejlesztő és kiadó is aláírta – írta a Verge.