Így festene Grönland jégtakaró nélkül

2017.12.15. · tudomány

Évtizedes kutatási adatok alapján elkészítették a jégsapka nélküli Grönland vizuális modelljét, íme:

link Forrás

A Kaliforniai Egyetem kutatói által kidolgozott modell segíthet szélesebb körben is megérteni, hogyan hathat a klímaváltozás Grönlandra. A térképet az Amerikai Geofizikai Unió éves gyűlésén mutatták be New Orleans-ben.

A vizuális modell elkészítésében segített a NASA BedMachine kezdeményezése, amely összerendezett minden ismeretet, ami csak Grönland jégfelszín alatti világáról rendelkezésünkre áll.

260 milliárd tonna jég tűnik el évente

Ha a sziget felszínét borító temérdek jég valóban megolvadna, a tengerszint világszerte 7,42 méterrel emelkedne – ez 7 centiméterrel több, mint az eddig ismert adat. Az új eredményt a kutatási adatokból számolták ki: ha tudjuk, milyen magasan van a tengerszinthez képest a jégréteg, és ebből kivonjuk a felszíni kőzet tengerszint feletti magasságát, a különbségből már kiszámolható a jégtömeg térfogata: 2,9 millió köbkilométer.

Ez a térfogat kevéssel több, mint amire a tudósok számítottak – mondta a BBC-nek Mathieu Morlighem, a kutatók egyike. Ennek oka, hogy bár a sziget felszínét mélyebb fjordok és völgyek tagolják, ezek igen keskenyek, és a jégtakaró széle mentén csoportosulnak. Grönland belseje ugyanakkor nem sokat változott.

Néhány adat Grönland jegéről:

  • A teljes jégfelszín 1,799 millió négyzetkilométer.

  • A jég térfogata: 2,99 millió köbkilométer (az antarktiszi jégé 26,5 millió köbkilométer).

  • A jégvastagság középértéke: 1,673 méter.

  • A legvastagabb jégréteg 3,488 méteres.

A sziget minden évben 260 milliárd tonna jeget veszít. Ha ez az ütem marad, néhány évszázadig még eltarthat, amíg eljön az összeomlás. Hogy milyen gyorsan változik meg Grönland, arról pedig éppen a Kaliforniában kidolgozott térkép szolgáltathat adatokat.

A projektben részt vevő kutatók eredményeiket novemberben hozták nyilvánosságra a Geophysical Research Lettersben.