Életbe léptek a Twitter új, a gyűlölködést korlátozó szabályai

2017.12.18. · TECH

„Azt látjuk, hogy a Twitteren mindennapos egyes hangok elhallgattatása. Az elmúlt két évben azon dolgoztunk, hogy tegyünk ez ellen” – írta, vagyis természetesen tweetelte még októberben a Twitter vezérigazgatója, Jack Dorsey. Aztán november elején már az Egyesült Államok kongresszusa előtt kellett tanúskodnia a cég képviselőinek, amiért feltehetően az ő felületüket is kihasználták az oroszok a 2016-os választási kampány során, így egyre időszerűbbé vált a keményebb szabályok bevezetése.

Dorsey szerint a változások a kéretlen szexuális közeledéseket, a beleegyezés nélküli meztelenséget, a gyűlöletkeltésre alkalmas szimbólumok használatát és az erőszakos cselekedeteket dicsőítő tweeteket érinti elsősorban. A cég ráadásul nemcsak a Twitteren közzétett információk alapján válogat majd: akkor is tiltás jár, ha a felhasználók gyűlöletcsoportok egyébként a szabályokba nem ütköző üzeneteit közvetítik – írta a Guardian. Ezzel azt a kiskaput zárja be a Twitter, amelyet kihasználva finoman megfogalmazott, de minimum áthallásos gyűlöletkeltő tweetekkel lehetett hangulatot kelteni.

A platformon továbbá felfüggesztették a felhasználók hitelesítését is, miután éles kritikák érték a céget Jason Kessler, a charlottesville-i fehérfajvédő-tüntetés szervezőjének verifikációja miatt. A Twitter azóta több, az alt-righthoz köthető figurától megvonta a kék pipával jelzett hitelesítést, még ha jelezték is, hogy ez a funkció alapvetően semmiféle támogatást nem jelent a cég részéről.

photo_camera Jason Kessler, az erőszakos zavargásba fulladó charlottesville-i tüntetés szervezője Fotó: AFP / NurPhoto / Shay Horse

A Twitterre zúduló kritikák a szabálymódosításokat sem kerülték el. A zaklatások ellen kampányoló demokrata képviselőjelölt, Brianna Wu szerint a sértő tartalmak jelentésével vannak óriási problémák a Twitteren, hiszen neki például az ugyanolyan jellegű üzeneteket egyszer sikerül töröltetnie, máskor nem. „Hacsak nem fektetnek több energiát abba, hogy a dolgozókat kiképezzék olyan témákban, amiket lehet, hogy nem is értenek, akkor ez nem fog változtatni semmin” – mondta Wu az új szabályokról.

Az alt-right pedig már saját hashtaggel ellátott címkét (#TwitterPurge, vagyis Twitter-tisztogatás) is létrehozott, ahol egyrészt jól lehet követni, mely fiókokat függesztette már fel a cég, másrészt pedig azt, hogy a szólásszabadság-kártya minden helyzetben bevethető.

A Twitter új szabályzatát itt lehet átböngészni.