Lemondott posztjáról a Google első embere

2017.12.22. · TECH

Januári hatállyal lemond elnöki tisztségéről Eric Schmidt, a Google-t tulajdonló Alphabet igazgatótanácsának elnöke. A 62 éves Schmidt a továbbiakban technológiai tanácsadó lesz a vállalatnál, az igazgatótanács várhatóan nem ügyvezető elnököt választ majd helyére.

A Google-t két huszonéves alapította 1998-ban; Larry Page és Sergey Brin 2001-ben bízta meg Schmidtet a vállalat vezetésével, ezzel bebiztosítva annak stabil működését. Schmidt tíz évig vezérigazgató volt, majd az igazgatóság elnöke lett. A villamosmérnöki végzettségű cégvezér korábban a Novell vezérigazgatója volt, de az Apple igazgatótanácsának is tagja volt 2009-ig. Az Alphabet közleménye szerint Schmidtet egy ideje jobban érdekli a technológia és a tudomány, ezért ezeken a területeken szeretne a továbbiakban tevékenykedni.

A Google részvényopciójának köszönhetően milliárdos exvezér vagyonát a Forbes 13,8 milliárd dollárra teszi.

Nem volt minden tökéletes

Schmidtnek kétségtelenül hatalmas szerepe volt abban, hogy a Google keresőmotorból egy széles termékpalettát kínáló vállalattá fejlődött, de a sikertörténetet kínos ügyek is kísérték.

A kellemetlenségek között voltak Schmidt nőügyei. A 37 éve házasságban élő cégvezér 2013-ban penthouse lakást vásárolt Manhattanben szerelmi fészek gyanánt, alkalmi partnereit a vállalati rendezvényekre is magával vitte.

Ennél jóval rosszabbat tett a Google-nek, amikor kiderült, hogy a magát liberálisnak és egyenlőségpártinak beállító cég alulfizeti a nőket. Több nő beperelte a céget, az ügyben az amerikai munkaügyi hatóság is vizsgálódik.

photo_camera Eric Schmidt Fotó: BERTRAND GUAY/AFP

Az sem használt a vállalat megítélésének, különösen Schmidtnek, hogy kiderült, 2011-ben megpróbált töröltetni a keresési eredmények közül egy politikai adományt, bár ezt végül nem sikerült keresztülvinnie.

Vannak emellett pénzügyi kellemetlenségek is. A közelmúltban ugyanis az Európai Unió gigabírsággal sújtotta a Google-t. A hét évet felölelő vizsgálati anyag szerint a Google tendenciózusan saját érdekeinek megfelelően módosította a vásárlásokkal kapcsolatos kereséseket, vagyis súlyosan visszaélt erőfölényével. Idén júniusban 2,4 milliárd eurót bírsággal sújtották emiatt a vállalatot.