A magyartanárom megpróbált lebeszélni arról, hogy mérnöknek álljak

Mostanában tartják a különböző amerikai egyetemeken az Introduce a Girl to Engineering (Vezess be egy lányt a mérnöki tudományba!) napot, ami amerikai találmány ugyan, de Magyarországon különösen aktuális, hiszen nálunk még az Európai Unió-s átlagnál is jóval kevesebb nő dolgozik mérnökként.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóit és oktatóit kérdeztük arról, milyen nehézségekkel szembesülnek, és hogy megéri-e mégis nőként mérnöknek tanulni Magyarországon.


Fénnyel mozgattak tárgyakat a Caltech mérnökei

Az optikai csipesz megalkotói tavaly kaptak Nobel-díjat, a technológiát mikroszkopikus tartományban lehetett használni. Eddig. A Caltech mérnökeinek sikerült szemmel látható tárgyakat lézerfénnyel lebegtetni, és máris üzemanyag nélkül repülni képes repülőgépekről, űrsiklókról álmodnak.

Kunyhók, mozik, múzeumok

Mi történik a nem művészek által létrehozott audiovizuális hordozókon létező tartalmakkal? Hogyan küzdenek a gyűjtésük, tárolásuk, megőrzésük és közzétételük kérdésével például a néprajzi és történeti múzeumok? Ha érdekelnek a válaszok, várunk az Örökség esték következő, kilencedik alkalmán március 21-én, csütörtökön 18 órakor az ELTE bölcsészkarán.