Hamarosan fogra szerelhető szenzorral is mérheted, hogy mit eszel

2018.03.27. · TECH

A közeljövőben fogaikra szerelhető szenzorokkal követhetik tápanyag- és energiabevitelüket az igazán tudatos fogyasztók. Az amerikai Tufts University biomérnökei az ételekben és italokban lévő tápanyagokat valós időben méricskélő érzékelőket fejlesztettek. A műszer a cukor-, a só- és az alkoholbevitel mérésére képes.

Fogra szerelhető kalóriaszámláló
photo_camera Fogra szerelhető kalóriaszámláló Fotó: SilkLab, Tufts University

Az érzékelő három rétegből áll. A tápanyag-molekulákat elnyelő középső, bioreaktív réteget két aranylemez fogja közre. Attól függően, hogy a „bélés” milyen molekulákat csíp el, az RFID-technológiával működő érzékelő különböző hosszúságú elektromágneses hullámokat nyel el vagy ver vissza. Magyarul: más sávon sugároz, amikor sót, és megint más hullámhosszon, ha cukrot vagy épp etil-alkoholt mér. A kutatók szerint érzékelőjük tovább okosítható, így ásványi anyagok és vitaminok egész tárházának a mérésére alkalmas lehet. A vezeték nélküli technológiával az internetre csatlakoztatható, így például aktivitásmérő alkalmazásokkal és technológiákkal is szinkronizálható érzékelő reményeik szerint a tápanyag- és kalóriabevitelt monitorozó alkalmazások egész sorát szoríthatja ki a piacról.

A fogra erősíthető kalóriaszámláló aktivitásmérőkkel is szinkronizálható
photo_camera A fogra erősíthető kalóriaszámláló aktivitásmérőkkel is szinkronizálható Fotó: Wikimedia Commons

Korántsem ez lenne viszont az első kalóriaszkenner a piacon. Egy hasonló, igaz, nem hordható kütyü például a világ legnagyobb elektronikai fesztiválja, a Las Vegas-i CES innovációdíjasa lett nemrégiben. A DietSensort Remy és Astrid Bonnasse azért fejlesztette ki, hogy könnyebb legyen nyomon követni cukorbeteg gyermekük szénhidrát-fogyasztását. Bluetooth-technológiával működő kézi készülékük az ételmolekulák rezgése alapján számolja ki az ételek összetevőit és kalóriáját.

link Forrás

Ez a szkenner ugyancsak gond nélkül méri a fogások cukor-, só- és alkoholtartalmát egyaránt. A Tufts University biomérnökei így legfeljebb azzal kerülhetnek versenyelőnybe, hogy érzékelőjük feltűnés nélkül, a szájban hordható, és csak azt a kalóriát méri, amit viselője valóban el is fogyasztott.