Elvesztette az évezred perét Naruto, a szelfiző majom

2018.04.24. · majom

Újabb szomorú fejezet íródott a majomjogi szakkönyvekbe: az Amerikai Egyesült Államok 9. körzeti fellebbviteli bírósága hétfőn kimondta, hogy az állatok, köztük a majmok, nem indíthatnak peres eljárást szerzői jogaik érvényesítése érdekében.

A váratlan fordulatoktól, emberi és állati drámától sem mentes történet 2011-ben kezdődött, amikor David Slater brit természetfotós Celebesz szigetén járt, és odaadta a fényképezőgépét egy akkor hatéves makákónak, Narutónak, aki hirtelen ötlettől vezérelve készített magáról egy szelfit, ezt itt:

photo_camera Fotó: Naruto

A kép megjelent itt-ott, és Slater keresett is vele néhány ezer fontot, a PETA állatvédő szervezet azonban beperelte, mondván: a kép szerzői jogai Narutót, a makákót illetik, hiszen ő készítette a fotót.

A majomper bíróságról bíróságra járt: San Franciscóban egy testület először még 2015-ben elutasította a keresetet, aztán 2017-ben jött egy újabb tárgyalás, újabb kudarccal. Mostanra Slater, a fotós anyagilag teljesen tönkrement, Naruto, ha még él egyáltalán, úgy 13 éves lehet (könnyen lehet, hogy él, a makákók várható élettartama 25-30 év), az állatvédők azonban nem adták fel, tovább küzdöttek a majom szerzői jogaiért, egészen addig, míg az ügy eljutott az USA 9. körzeti szövetségi bírósága elé, és a háromfős testület kimondta: a majmok márpedig nem perelhetnek.

„A valós tulajdonjogok állatokra való kiterjersztésének koncepciója – tágabb értelemben pedig az összes jogé – szükségessé teszi annak meghatározását, hogy ezekkel a jogokkal milyen kötelezettségek járnak – írta véleményében az egyik bíró, N. Randy Smith, aki szerint „az állatok nem tudnak emberi nyelven kommunikálni”, ezért nehéz képviselni az érdekeiket, a szövetségi bíróságoknak pedig nincs jogkorük állatok által indított peres eljárásokat lefolytatni.