15 hónap börtönre ítélték az évszázad zsenijét, aki ingyen Windows-programot árult 25 centért

2018.04.26. · TECH

Zseniális ötlete támadt még évekkel ezelőtt a kaliforniai Eric Lundgrennek, aki főállásban kidobott elektromos készülékek újrahasznosításával foglalkozik: kitalálta, hogy legyárt és darabonként 25 centért árul egy csomó a Windows-restore-lemezt, amivel hiba esetén helyreállítható az operációs rendszer. A programot egyébként bárki szabadon és ingyen letöltheti a Microsofttól, ráadásul a windowsos gépek forgalmazói sokszor maguk is adnak ilyen lemezeket az általuk eladott gépekhez.

Lundgren összesen 28 ezer Windows-helyreállító lemezt gyártott, és a lerohadt számítógépek felélesztésével foglalkozó cégeknek készült eladni őket, hogy ők aztán odaadják a vásárlóiknak, akik nem akarnak letöltéssel vagy saját helyreállító lemez másolásával bajlódni.

A lemezeket, amelyek a Microsoft szerint hamisítványnak minősülnek, a vámosok még 2012-ben lefoglalták, és bár Lundgren egy darabot sem adott el belőlük, vádat emeltek ellene hamisítvány forgalmazása és szerzői jogok megsértése miatt. Lundgren bűnösnek vallotta ugyan magát, de azzal érvelt, hogy a lemezekre másolt, amúgy ingyenesen letölthető program semmilyen értéket nem képviselt. A bíróság viszont 25 dollárban állapította meg minden egyes lemez értékét, és a 15 hónapos börtönbüntetés mellett még 50 ezer dolláros pénzbüntetést is kiszabott Lundgrenre, aki néhány hetet kapott arra, hogy elintézze ügyes-bajos dolgait, és bevonuljon a börtönbe.