Arcfelismerő algoritmussal listázza a királyi esküvőre érkező celebeket a Sky News

2018.05.04. · TECH

A brit médiában nincs nagyobb esemény a királyi esküvőknél, így két héttel Harry herceg és Megan Markle házasságkötése előtt már elkezdett egymásra licitálni a három nagy tévécsatorna (BBC, ITV, Sky News). Az ITV a windsori kastélyban berendezett különleges stúdióval, a BBC a licenszdíjról való lemondással csalogatja a nézőket, a Sky pedig inkább technológiai újításban gondolkodott.

A csatorna az Amazon Web Services-szel és több tech startuppal is összefogott, hogy az esküvő online közvetítése közben ne kelljen a nézőknek találgatnia és vadul printscreenelgetnie, hogy épp melyik híresség érkezett meg óriási kalap mögé bújva, vagy hogy ki suttogja végig a negyedik sorban a fogadalmakat.

A stream közben az Amazon Rekognition arcfelismerő szoftvere gondoskodik majd a vendégek azonosításáról, a nevek megjelenítése mellett pedig még egy kis hátteret is lehet olvasgatni róluk, egy pillanat alatt – számol be a Verge. A szolgáltatás neve: Who's Who Live (Ki Kicsoda Élő).

photo_camera Valahogy így néz majd ki a Who's Who Live Fotó: Sky News

David Gibbs, a Sky digitális hírosztályának igazgatója elmondta, most először vetik be ezt a technológiát, de a Hollywood Reporter szerint biztosan nem utoljára, a filmes szaklap a vörös szőnyeges bevonulások közvetítésének jövőjét látja benne.

Ha viszont tényleg ez lesz a közvetítési trend a hírességekkel teli eseményeknél, az komoly adatvédelmi problémákat is felvethet. „A Sky News vajon az esküvő minden vendégétől engedélyt kért, hogy így beazonosíthassák őket? És honnan szerezték azokat az adatokat, amelyekkel betanították az algoritmusokat?” – teszi fel a kérdést a Verge újságírója, de az érintettek még nem válaszoltak a lapnak.

Az arcfelismerő rendszereket Szingapúrban már a reptereken alkalmazzák:

link Forrás

De Kínában már az is előfordult, hogy a tömegből szúrt ki egy körözött bűnözőt a rendszer:

link Forrás