Az ELTE-s Szűcs Attila is tagja a kutatócsoportnak, amelynek sikerült hámsejtekből idegsejteket programoznia

2018.05.25. · tudomány

Egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült genetikai módszerekkel embrionális egér-hámsejteket idegsejtekké alakítania. A tizenkét fős csoportnak tagja volt Szűcs Attila, az ELTE Élettani és Neurobiológiai Tanszékének tudományos főmunkatársa, aki az alábbi ábrán bemutatott elektrofiziológiai elemzést is végezte.

A Nature májusi száma vezércikkben méltatta a csoport által készített tanulmányt, amely arról számolt be, hogy 598 kombinációból 76 esetben sikerült az érett idegsejtekre jellemző sajátságokkal és morfológiával rendelkező idegsejteket létrehozni: a genetikai átalakulás beindítását követő három héten belül a hámsejtek fokozatosan az érett neuronokra jellemző elektrofiziológiai jegyeket mutatták. Méghozzá így:

photo_camera A fekete vonal jelzi az átprogramozott hámsejt elektrofiziológiai aktivitásának változását Fotó: ELTE

A kutatócsoport elemzései rávilágítottak, hogy egy adott neuronális sajátság (például a sejtfelszíni ioncsatorna) megjelenését számos genetikai útvonal aktiválásán keresztül is ki lehet váltani. Mindez arra utal, hogy egy adott idegsejttípus nem egy előre rögzített kód szerint fejlődik, hanem igen valószínű, hogy az élő idegszövetre jellemző, rendkívüli mértékű sokféleség kialakulása mögött a neuronok identitását meghatározó faktorok sajátos, a szöveti környezettől függő kombinációja áll.

Idegsejtek
photo_camera Humán idegsejtek Fotó: az ELTE Élettani és Neurobiológiai Tanszék

A publikációt jegyző kutatók egybehangzóan úgy vélik – és ezt erősíti meg a Nature vezércikke is –, hogy az eredmény hozzájárulhat olyan úttörő gyógyászati technológiák kifejlesztéséhez, amelyek lehetővé teszik, hogy a betegségekben vagy traumás behatások miatt károsodott agyterületeket emberi hámsejtek újraprogramozásával regenerálják.