Még a fertőtlenítőszereket is megzabálja a kiirthatatlan baktérium, ami megkeseríti a NASA életét

2018.06.07. · tudomány

Félő, hogy a NASA ha megfeszül sem tudja betartani az űrhigiéniára vonatkozó nemzetközi előírásokat. Vannak ugyanis olyan baktériumok, amelyek a számukra legkedvezőtlenebb körülmények között is képesek életben tartani magukat. Ha más táplálékot nem találnak, fertőtlenítőszert esznek, így vészelik át a legmostohább körülményeket.

A NASA takarítóbrigádjának a legtöbb gondot az Acinetobacterek családjába tartozó fajok okozzák. Az amúgy a talajban és a természetes vizekben is gyakori törzsek a jelek szerint szinte bármit túlélnek. Rendkívül strapabíró képviselőiket nemcsak a marskutató szondák összeszereléséül szolgáló sterilszobák padlójáról, hanem az ISS nemzetközi űrállomás felületéről is izolálták már.

A nemzetközi bolygóvédelmi egyezmény értelmében az idegen bolygókon használatos műszereket és eszközöket – például a szomszédos Marsra több ízben felküldött szondákat – a legszigorúbb higiéniai szabályok betartásával kell összeszerelni és úti céljához juttatni.

Potyautasokat szállít a Marsszonda?
photo_camera Potyautasokat szállít a Marsszonda? Fotó: Wikimedia Commons

A teljes csíramentesség azért fontos, mert ennek hiányában félő, hogy a dollármilliókból a földihez hasonló élet felkutatására a világűrbe küldött űrszondák és egyéb műszerek maguk népesítik be mikroorganizmusokkal a távoli bolygókat. A visszakerülő mintákról pedig nem lehet eldönteni, hogy valóban a Földön kívüli élet bizonyítékai lehetnek-e, vagy épp a Földről kerültek véletlenül az űrbe.

Attól nem kell tartani, hogy a Földről érkező bonyolultabb fajok, például ízeltlábúak, netán az Ausztráliát a múlt század közepére az Európából elszármazó nyulakhoz hasonló más gerincesek lepnének el szomszédos bolygókat.

Egy nemrégiben a NASA laboratóriumaiban tett felfedezés viszont aggodalomra adhat okot. Nemcsak az derült ki, hogy a földi űrkutatás fellegvárának legcsíramentesebb sterilszobáiban is képtelenség minden baktériumfajt elpusztítani, hanem az is, hogy miért nem.

link Forrás

A kórházak sem bírnak a legszívósabb baktériumokkal

Egyes baktériumtörzsek a jelek szerint akár alkohollal is képesek felhizlalni saját magukat. Egyéb táplálék hiányában a saját fehérjéik és örökítőanyaguk felépítéséhez szükséges szénatomokat az antibakteriális fertőtlenítőszerek alapösszetevőjének számító etanolból, közismertebb nevén az alkoholból vagy annak fertőtlenítőszerek gyártásához ugyancsak gyakran használt származékaiból vonják ki.

Acinetobacter elektronmikroszkóp alatt
photo_camera Acinetobacter elektronmikroszkóp alatt Fotó: Photographer: Janice Carr

Az úgynevezett Gram-negatív baktériumok családját erősítő Acinetobacter-törzsek még a hidrogén-peroxidos kezelést is túléli. A nemcsak fertőtlenítő, fehérítő- és tisztítószerekben, hanem például szennyvíztisztításra használt hidrogén-peroxid az egyik legelterjedtebb gyógyászati csírátlanító szer. Erősen oxidatív hatása miatt vízben oldva – elvileg – rendkívül hatékony nemcsak a baktériumok, hanem a vírusok és a gombák elleni védekezésben is. Akár súlyos nyílt sebek fertőtlenítésére is használható.

Mindennek fényében kifejezetten aggasztó, hogy egyes Acinetobacter-törzsek gyakori vendégei a kórházak intenzív terápiás osztályainak, mivel a fertőzéseknek amúgy is kitett súlyos betegek szervezetében például tüdőgyulladást, húgyúti fertőzéseket, égési sebek felülfertőződését okozhatnak. A NASA laboratóriumaiban most felfedezettek nagyban segíthetnek annak megértését, hogyan alakulnak ki a mindennek ellenálló, még a legsterilebb kórházi osztályokon is garázdálkodó baktériumtörzsek.