Macron már a G7-csúcs előtt megfenyegette Trumpot

2018.06.08. · gazdaság

A fenntartható növekedés, a munkahelyteremtés, a női egyenjogúság elősegítése, a klímaváltozás és egy biztonságosabb, békésebb világ megteremtése – ezek a Québec tartományban pénteken elkezdődött G7-találkozó fő témakörei.

A tüntetők Quebéc városában, a csúcstalálkozó helyszínétől biztonságos távolságra demonstráltak
photo_camera A tüntetők Quebéc városában, a csúcstalálkozó helyszínétől biztonságos távolságra demonstráltak Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance/AFP

Franciaország és Kanada már a csúcs előtt aggályait fejezte ki a Donald Trump által támogatott importvámokkal kapcsolatban, Emmanuel Macron egyenesen azzal fenyegette meg az Egyesült Államokat, hogy ha el akarja szigetelni magát a G7 többi tagjától, a fennmaradó hat ország külön egyezményt köt egymással.

Rohamrendőrök várják a tüntetőket Québecben a találkozó előestéjén
photo_camera Rohamrendőrök várják a tüntetőket Québecben a találkozó előestéjén Fotó: Irénée Rutema/CrowdSpark

Justin Trudeau szintén nekiment Trump védővámjainak: nevetségesnek nevezte az amerikai elnök tervét.

Síró Trudeau-val kérik számon a környezetvédelmet
photo_camera Síró Trudeau-val kérik számon a környezetvédelmet Fotó: LARS HAGBERG/AFP

Az értekezleten a védővámok mellett szóba kerül az iráni atomalku is. Donald Trump csak a G7-csúcs egyik felén vesz majd részt, és éppen a klímaváltozásról, illetve a nők egyenjogúságáról szóló panalekről marad le. Az amerikai elnök klímaügyben már a tavalyi találkozón is sajátos álláspontot képviselt, később pedig kiléptette az Egyesült Államokat a Párizsi Egyezményből.

Német zászlót is égettek
photo_camera Német zászlót is égettek Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance/AFP

A találkozókat hagyományosan heves tüntetések kísérik, bár az utóbbi években a szervezők igyekeznek alaposan ellenőrzött, vagy távol eső területekre szorítani a tiltakozókat. Idén a tüntetők Québec városában tiltakoztak, míg a csúcstalálkozó résztvevői egy onnan több tíz kilométerre fekvő vidéki helyszínen gyűltek össze.

A nemzetállamiság és a szegények nevében tiltakoztak a globalizáció ellen
photo_camera A nemzetállamiság és a szegények nevében tiltakoztak a globalizáció és az azt megtestesítő G7-csúcs ellen Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance/AFP

A tüntetők a globalizáció ellen tiltakoztak, ami szerintük aránytalanul kedvez a gazdagoknak, és árt a nemzeteknek. A kanadai rendőrség szerint a demonstrálók „mérsékelt” veszélyt jelentettek a közbiztonságra, a kezdeti zászlóégetések után néhány embert előállítottak, a tüntetés további rendbontások nélkül zajlott.

Egy kis sörfőzde 7 százalékos alkoholtartalmú G7 sörrel látta el a résztvevőket, hozzávalókat állítólag az összes G7-tagállamból szállítottak, tehát Kanadából, az Egyesült Államokból, Németországból, Japánból, Olaszországból, az Egyesült Királyságból és Franciaországból is
photo_camera Egy kis sörfőzde 7 százalékos alkoholtartalmú G7 sörrel látta el a résztvevőket, hozzávalókat állítólag az összes G7-tagállamból szállítottak, tehát Kanadából, az Egyesült Államokból, Németországból, Japánból, Olaszországból, az Egyesült Királyságból és Franciaországból is Fotó: Christina Horsten/dpa Picture-Alliance/AFP

A globalizáció kritikusai a G7 elleni demonstrációkkal a kapitalizmus, a kolonizáció, a rasszizmus és a határok ellen is tüntettek.

Humán útzár Québecben
photo_camera Humán útzár Québecben Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance/AFP

Voltak, akik az élelmiszer-biztonságért, a nyitott határokért vagy a környezetvédelemért vonultak utcára.

„A G7 nem minket képvisel”
photo_camera „A G7 nem minket képvisel” Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance/AFP