Holdkőzettel kereskedő amerikai nyugdíjasokra vadászik titokban a NASA

2018.06.14. · majom

Egy marék por miatt pereli be az Amerikai Űrkutatási Hivatalt egy Tennessee államban élő nő. A keresetét a szövetségi bírósághoz benyújtó Laura Murray Cicco azt szeretné, ha egyszer és mindenkorra hivatalos papírja lenne arról, hogy a családi örökségként rá maradt, porral teli üvegcse az ő jogos és kizárólagos tulajdona. A por nem közönséges homok: a fiola tartalma elvileg egyenesen a Holdról származik.

Holdtalaj
photo_camera Neil Armstrong lábnyoma a Holdon Fotó: Wikimedia Commons

Rögtön itt is az első bökkenő: Cicco igazából nem tudja, hogy a por tényleg a Holdról származik-e. A porral teli kémcsövet elhunyt édesanyja holmija között találta egy törölközőbe tekerve. Akkor jutott eszébe a még gyermekkorából származó, évtizedek óta elfelejtett családi anekdota, miszerint a családfőt a lánya tizedik születésnapja alkalmából a Holdat 1969-ben meghódító Neil Armstrong meglepte egy kémcsőnyi holdporral. Laura Cicco szerint apja és az űrhajós egy pilótákból álló titkos társaság, a Quiet Birdmen tagjaiként ismerték meg egymást.

Miután megtalálta a fiolát, a gyászoló nő azonnal be akarta vizsgáltatni, hogy az abban található por valóban a Holdról származik-e, csakhogy mindenhonnan eltanácsolták, mert az űrereklyék könnyen bajba sodorhatják azt, aki kapcsolatba kerül velük. A NASA szerint ugyanis bármi, ami a Hodról származik, az űrkutatási hivatal tulajdonát képezi.

Bevetésen a NASA

A NASA mostanra kialakult álláspontját egy 2014-ben hozott bírósági döntésre alapozza. Eszerint magánszemély semmit nem birtokolhat, ami a Holdról származik. A szóban forgó ítélettel a bíróság egy akkor 77 éves idős asszonyt marasztalt el. A nyugdíjas néni, Joann Davis három évvel azelőtt egy rizsszem nagyságú holdkőzetet rejtő papírnehezéket akart egy gyorsétteremben eladni. A NASA nyomozói azonban egy összehangolt titkos akció keretében ezt meghiúsították.

Az űrkatonák csúnyán behúzták a nénit a csőbe. Miután érdeklődőnek adták ki magukat, egy gyorsétteremben találkoztak vele. A kődarabot a helyszínen lefoglalták, a nőt pedig kivallatták arról, hogyan jutott a holdkőzet birtokába. A magát a rémülettől összevizelő Joann Davis hiába bizonygatta két órán keresztül, hogy a tárgyat elhunyt férjétől kapta, aki az űrhivatal egyik beszállítójánál repülőmérnökként dolgozott. Utóbb, mikor a néni megszorult, megvételre kínálta az állítólag értékes követ.

A Holdat megjárt űrhajósok összesen körülbelül 270 űrbéli ajándékot osztogattak szét barátaik, rokonaik és kollégáik között, miután a Földre visszatértek. Ezek közül körülbelül 150-nek lába kelt. Ezek minden bizonnyal a feketepiacon cserélnek gazdát. Miközben Laura Cicco ügyvédje szerint az illegálisan árusított ereklyéket a NASA valóban begyűjthetné, a családi örökségként szerzett holdpor Cicco jogos tulajdonát képezi. Más kérdés, hogy a nő maga sem tudja, mihez kezdene a porral, ha a pert megnyerné. Akárhogyan is, ha a bíró helyt ad követelésének, az évtizedekre a fiókban felejtett üvegcsét dollármilliókért értékesítheti.