A Google végleg kinyírja az SMS-t: hamarosan az Androidra is megérkezik az ingyenes üzenetküldés

2018.06.22. · TECH

Anélkül, hogy elmerülnénk az Android-iOS csatában, egyvalamit bátran ki lehet jelenteni: az egyszerű üzenetküldés területén egyértelműen az Apple készülékei vannak előnyben a Google-féle androidosokkal szemben. Míg ugyanis a 2011 óta létező iMessage szolgáltatáson keresztül az iPhone-osok, legalábbis egymás között, rég megfeledkezhettek az SMS létezéséről, az Androidot használó okostelefonok alapvetően még mindig az SMS-re vannak berendezkedve.

A Google sokáig saját üzenetküldő alkalmazások fejlesztésével próbálta felvenni a versenyt a WhatsApp vagy Facebook Messenger típusú appokkal, de nemrég hivatalosan is leállította a legutóbbi próbálkozás, az Allo fejlesztését. Helyette egy új, szolgáltatóközi technológia, a Rich Communication Services (RCS) adaptálásába öli a felszabaduló erőforrásokat.

Több, jobb, olcsóbb

Az RCS Universal Profile egy olyan szabvány, amely az SMS-hez hasonlóan szolgáltatótól függetlenül lehetővé teszi az üzenetküldést külön alkalmazás letöltése nélkül, de külön díjak (SMS-csomag) felszámolása helyett az adatforgalmat használja, tehát nem kerül plusz pénzbe az adatcsomag árán felül, wifi kapcsolattal pedig gyakorlatilag ingyenes. A Google nem véletlenül választotta a Chat nevet a saját RCS-alapú felületéhez, azon keresztül ugyanis szöveg mellett képeket, videókat, GIF-eket, hangfájlokat lehet küldeni, csoportbeszélgetéseket lehet kezdeményezni, de az is láthatóvá válik, ha a címzett elolvasta az üzenetet.

Az RCS-t eredetileg úgy tervezték, hogy a szolgáltatók a saját üzenetküldő alkalmazásaikat létrehozhassák, de mivel az operátorok nem szívesen dolgoznak együtt az SMS-ből és hívásokból származó bevételeiket megcsappantó techcégekkel, a Google szolgáltatókat összefogó akciójában lehet a technológia jövője. A Chat a Google tervei szerint az androidos készülékeken a beépített Üzenetek szolgáltatást váltja fel még 2018-ban, de ez a szolgáltatókon is múlik, ugyanis mindnek külön-külön kell engedélyeznie ezt a funkciót.

Már felsorakoztak a technika mögé, de még nem tudni, mikor vezetik be

Az mobilszolgáltatókat összefogó GSMA oldala szerint már 55 operátor (köztük például a T-Mobile és a Vodafone), 11 gyártó (pl. HTC, Huawei, Samsung) és két operációsrendszer-szolgáltató (Microsoft, Google) támogatja az RCS Universal Profile szabványt. Ahogy az iMessage-et, az androidos Chatet is úgy találták ki, hogy ha olyan készülékre küld valaki üzenetet, amely nem támogatja az RCS-t, a rendszer SMS-ként továbbítja azt.

A Google a halott projektek és a már online felülettel is rendelkező androidos Üzenetek mellett még három üzenetküldő szolgáltatással rendelkezik, de egy új stratégia keretében mindegyiket külön profillal igyekszik ellátni. A Hangoutsot egy céges kommunikációs rendszernek szánják, ami a Slackkel veheti fel a versenyt, a Duo nevű appot pedig elsősorban videochatelésre használják. Az Allo gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint a felturbózott Üzenetek, de az RCS elterjedéséig nincs jobb alternatívája a Google-nek.

És hogy mikor jöhet a nagy, világszintű RCS-forradalom? „Az év végére már jó állapotban leszünk, a jövő év közepére pedig már ott tartunk majd, hogy a felhasználók nagy százaléka élhet ezzel a lehetőséggel” – mondta el a Verge-nek Anil Sabharwal, a Google kommunikációs technológiákkal foglalkozó alelnöke.