A disznóbőrt, a pamutpólót és az autógumit is kiégeti a kínai szuperlézerpuska

Napokkal ezelőtt írta meg a South China Morning Post (SCMP), hogy a Kínai Tudományos Akadémia egy olyan lézerfegyvert fejlesztett ki, amelyet ugyan hivatalosan a nem halálos fegyverek kategóriába sorolnak, de akár 800 méterről is képes maradandó égési sérülést okozni. A túl sci-fis hír igazságtartalmában kétkedőknek most a biztonság kedvéért videón is bemutatták a technikát.

Az egy akkutöltéssel ezer, egyenként két másodperces lövésre képes ZKZM-500 lézerkarabély szkeptikusai túlzásnak találták az olyan állításokat, miszerint a fegyver képes átégetni a ruhát a másodperc töredéke alatt – a TechCrunch reakciója szerint például „az ilyen lézerek nagy valószínűséggel egy lufit sem tudnának kipukkasztani”.

Az ilyen írásokra válaszul a fegyvert gyártó ZKZM Laser kiadott egy felvételt, amelyen a karabélyt tesztelik a Senhszi tartományban lévő Hszian városában, egy háztetőn – a helyszínt biztonsági okokból választották, hogy nehogy valaki belesétáljon a lézersugárba.

A nyilvánosságra hozott videón kartonpapíron, sertésbőrön, pamutpólón és autógumin is tesztelték a fegyvert, amely láthatóan mindegyik célpontot kiégette.

A ZKZM Laser egyik képviselője az SCMP-nek elmondta, hogy már Kínáé a világ legfejlettebb lézerfegyvere, a következő lépésben pedig a világ legfejlettebb lézerágyúját igyekeznek létrehozni, amely akár kilométerekről is képes lesz könnyedén drónokat leszedni.

A cég jelenleg fegyvergyártási engedéllyel rendelkező partnereket keres, hogy megkezdhessék a ZKZM-500 tömeggyártását – a prototípus költsége az előzetes becslések szerint darabonként 100 ezer jüan, vagyis több mint 4 millió forint körül lesz. Ha megvalósul a projekt, a tervezést és a gyártást szigorúan felügyelik majd, és kizárólag a kínai hadsereg és rendőrség számára teszik elérhetővé a technikát.