Mennyit keresnek a futballvébé sztárjai?

2018.07.08. · gazdaság

Az amerikai Forbes idei, a legjobban kereső sportolókat számba vevő százas listáján kilenc labdarúgó kapott helyet, akik a vizsgált időszakban több mint 475 millió dollárt gyűjtöttek össze, ami 130 milliárd forintnak felel meg. A lista összeállításakor figyelembe vették a fizetést, a győzelemért és helyezésekért járó pénzdíjakat, a bónuszokat és a szponzori hozzájárulásokat is. Az elemzés a 2017. június 1-től 2018. június 1-ig tartó intervallumot vizsgálja.

A kilencfős társaságból öt dél-amerikai, míg négy európai játékos. Többségük Európában játszik, de van köztük egy játékos, aki a 2017-18-as szezonban nem ezen a kontinensen állt pályára.

Akik még harcolnak a világbajnoki címért

A pénteki Uruguay–Franciaország találkozón rögtön két játékossal is találkozhattunk a listáról. A franciáknál Paul Pogba, aki az angol Manchester United játékosa, közel 30 millió dollárt szedett össze, amelynek 85 százaléka fizetéséből származik. A dél-amerikaiaknál pedig Luis Suarez, a spanyol Barcelona labdarúgója, akinek 27 millió dolláros bevételének zöme szintén a fizetéséből jön.

A szintén pénteken rendezett Brazília–Belgium találkozó is adott a legjobban keresők listájára egy játékost, méghozzá a brazilok csillagát, Neymart. A francia Paris Saint-Germain játékosa egyébként a 100-as lista 5. helyét szerezte meg köszönhetően annak, hogy amikor 2017 augusztusában a Barcelonától a párizsiakhoz szerződött (222 millió euróért került a PSG-hez), akkor a franciák öt évre egy 350 millió dolláros szerződést ajánlottak neki. A futballista teljes bevétele eléri a 90 millió dollárt, köszönhetően annak, hogy olyan szponzorok állnak mögötte mint a Gillette, a Nike vagy a Red Bull.

A leggazdagabbak már nincsenek versenyben

A 100-as lista 2. és 3. helyén is labdarúgó van, ám az argentin Lionel Messi, illetve a portugál Cristiano Ronaldo már nincsenek versenyben a vébén. Pedig a két klasszis több mint 210 millió dollárt tehetett zsebre összesen, és Messi csak egy hajszállal keresett többet, mint Ronaldo.

photo_camera Lionel Messi Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

A Barcelona sztárja főleg a klubbal 2017-ben aláírt új szerződésének köszönheti, hogy a Real Madridban játszó portugál riválisát megelőzte. Messi bevételei is főleg a fizetéséből és a bónuszaiból adódnak össze, nagyjából 84 millió dollár, amíg a maradék 25 százalékot a szponzori és az egyéb bevételek teszik ki. Az Adidasszal egy életen át tartó szerződése van az argentin labdarúgónak, de olyan világmárkák is a támogatói között vannak mint a Pepsi vagy a Huawei. (Talán az egyik legérdekesebb üzleti fogás vele kapcsolatban egy vidámpark, a Messi Experience Park, amely 2020-ban nyílik meg Kínában, és többek között a játékos pályafutását mutatja majd be.)

Az argentin válogatott egy másik tagja is rajta van még a listán, ám Sergio Agüero bevételei messze elmaradnak Messiétől. Az angol Manchester City játékosa 23,5 millió dollárt vitt haza az elmúlt szezonban.

photo_camera Cristiano Ronaldo Fotó: FRANCK FIFE/AFP

A világ legnépszerűbb sportolójának, a portugál Cristiano Ronaldonak még nem fűződik nevéhez vidámpark, ám a bevételeinek már csak 55 százaléka köthető a fizetéséhez, a többi már egyéb forrásból ered. Ilyen forrás például a Nike-val kötött 1 milliárd dollár értékű életen át tartó szerződés, vagy a saját márkájához, a CR7-hez köthető bevételek, de a szponzorok között ott az EA Sports, az Electronic Arts videojátékgyártó sportrészlege is.

A spanyol Real Madriddal sorozatban három Bajnokok Ligája címet is elnyerő labdarúgóval kapcsolatos friss hír, hogy valószínűleg Olaszországban kezdi meg a következő szezont, ha a Juventus kifizeti a portugál sztár által kért fizetést (sajtóhírek szerint 30 millió euró évente), illetve megegyezik a Madriddal a portugál sztár kivásárlási áráról (szintén zuhanyhíradós hír, hogy ez nagyjából 100 millió euró lehet). Érdekesség még, hogy Ronaldo és Messi az elmúlt hat évben rendre szerepelt a Forbes 100-as listáján és ott minden alkalommal bekerültek a legjobb 10 közé.

Rengeteg pénzt keresnek, de a VB-n nem szerepeltek

Három játékos közül kettő akár kint is lehetne a tornán, ám sem a brazil Oscar, sem az angol Wayne Rooney nem kerültek be országuk válogatottjába, amíg Gareth Bale esetében Wales ki sem jutott az eseményre. A három említett játékos közül Bale kereste a legtöbbet, közel 35 millió dolláros bevétele 7 millióval több mint a másik két játékosé. Illetve Oscar a korábban említett kakukktojás, aki nem Európában hanem Ázsiában, a kínai Shanghai SIPG-ben játszik.

Nem tudod, hogy mennyit kap majd a győztes csapat, amelyik megnyeri a világbajnokságot? Már csak egy klikkre vagy tőle.

Követed már a Qubitet a Facebookon? Akkor kövesd a Sportértéket is, így elsőként értesülsz a híreinkről!