Nagyot kaszál, aki megnyeri a labdarúgó-világbajnokságot

2018.06.14. · gazdaság

Magyar idő szerint csütörtök délután 5 órakor az Oroszország-Szaud-Arábia mérkőzéssel megkezdődik a focivébé, amelynek Oroszország tizenegy városának 12 stadionja ad otthont. A FIFA nem kevesebb, mint 791 millió dollárt különített el az eseményre, amely közel 40 százalékkal több, mint a négy évvel ezelőtti brazíliai tornáé. 448 milliót közvetlenül a résztvevő országok labdarúgó szövetségei között oszt szét a FIFA, amíg a maradék 343 millió dollár a játékosokat adó klubok kaphatják meg. Pontosabban az utóbbi összeg 60 százaléka jár azoknak a kluboknak, amelyek játékost adnak a tornára (Club Benefit Programme), amíg 134 millió dollárt arra különít el a FIFA, hogy a tornán megsérülő játékosok klubjait kompenzálja (Club Protection Programme).

Bár a négy évvel ezelőtti vb-hez képest a nemzeti csapatoknak járó pénzek is növekedtek (ez két részből áll: felkészülési pénz, ami fix összeg, és a helyezés után járó pénzdíj, ami eredménytől függ), közel sem akkora mértékben mint a kluboknak járó összegek. A Club Benefit program összege megháromszorozódott, míg a Club Protection programra félretett pénz összege 34 százalékkal nőtt.

Kinek mennyi?

A csapatoknak járó pénzek 10 százalékkal növekedtek. A felkészülési pénz nem változott az előző vb-hez képest, most is 1,5 millió dollár jár egy csapatnak. Ez ugyebár azt is jelenti, hogy ha egy csapat nem jut tovább a csoportjából, akkor is minimum 9,5 millió dollárral lesz gazdagabb. Tehát ha a magyar válogatott most vb-résztvevő lenne, akkor a Magyar Labdarúgó Szövetség költségvetése nagyjából 2,5 milliárd forintos plusz bevételhez jutott volna. A torna győztese 3 millió dollárral vihet haza több pénzt, mint a négy évvel ezelőtti bajnok, Németország.

A vébén elért helyezések alapján kiosztott csapatoknak járó összdíjazás 400 millió dollár. Ahhoz, hogy ezt a 400 millió dollárt el tudjuk helyezni, érdemes megnézni, hogyan alakultak a nagyobb futballtornák díjazásai az elmúlt években. A legutóbbi férfi labdarúgó kontinenstornákon felül megnéztük még a legutóbbi női labdarúgó Európa-bajnokság és világbajnokság díjazását is. Két torna díjazása nem ismert, amelyeken valószínűleg nem is került pénzdíj kiosztásra. Utóbbi kettő az OFC Nemzetek Kupája (óceániai torna) és az AFC Ázsia-kupa. Annyi tudható, hogy a legutóbbi Ázsia-kupa nyertes ausztrál csapat minden egyes tagja több mint 100 ezer ausztrál dollárban részesült, ám nem a torna szervezőjétől, hanem az Ausztrál Labdarúgó Szövetségtől.

2011-ben még az akkori AFC-elnök, Mohamed Bin Hammam azt ígérte, hogy 2015-ben a szövetség korlátozott pénzügyi keretei ellenére a tornának története során először lesz majd pénzdíja, méghozzá 10 millió dollár. 2012-ben viszont Hammamot korrupciós ügyei miatt a FIFA minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől eltiltotta. Arról pedig nincs további információ, hogy Hammam pénzdíjakra vonatkozó tervét valaki továbbvitte volna az AFC-n belül, de gyanítható, hogy nem. A többi torna esetében viszont ismertek a számok, amelyekből kitűnik, hogy a hamarosan kezdődő labdarúgó világbajnoksággal csak az Európa-bajnokság tudja felvenni a versenyt.

Azok a csillivilli stadionok

A 2018-as vébé 12 stadionja közül 4 már bemutatkozott az egy évvel ezelőtti Konföderációs Kupán. A 2017-es eseménynek otthont adó négy stadion a szentpétervári Kresztovszkij Stadion, ami Zenit Aréna néven is ismert, a moszkvai Szpartak Stadion (azaz az Otkrityije Aréna), a szocsi Fist Olimpiai Stadion és a kazanyi Kazany Aréna. Habár a világbajnokság ideje alatt a stadionok a „szponzormentes” nevüket használják, azért azt érdemes tudni, hogy az Otkrityije Bank a Szpartak Moszkva 2013-as közlése szerint 6 évre kicsit több mint 40 millió dollárt fizetett, hogy a stadion a bank nevét viselje.

Az, hogy mennyibe került a 12 stadion, teljesen biztosan nem lehet tudni, de becslések azért vannak. A XXI. futball-világbajnokság mérkőzéseinek helyet adó 12 stadion építési-felújítási költsége a stadiumdb.com adatai alapján elérte az 1200 milliárd forintot (260 milliárd rubel), a Russian Football News viszont de vannak 1500 milliárd forintra teszi az össueget (4,54 milliárd euró). Hogy milyen nagy skálán mozoghat egy stadion becsült költsége, azt a szentpétervári stadion esete is jól mutatja. Az orosz kormányzat szerint a stadion 728 millió dollárba került, de a Russian Football News már 1,25 milliárd dollárt emleget, a Wikipedia pedig 1,1 milliárd dollárról ír.

A 2018-as VB teljes büdzséjéről annyit biztosan tudhatunk, hogy már túllépte a 3000 milliárd forintot. 2017 októberében az orosz központi kormányzat megerősítette, hogy a költségek 678 milliárd rubel környékén állnak meg. Ennek az összegnek több mint a felét a központi költségvetés állja. Összehasonlításképp: becslések szerint a 2014-es brazíliai futballvébé körülbelül 15 milliárd dollárba, nagyjából 4200 milliárd forintba került.

A FIFA Konföderációs Kupa mérkőzéseit az M4 Sport élőben közvetíti.

Nem tudod, hogy melyik csapat mikor játszik? Segítünk!

Követed már a Qubitet a Facebookon? Akkor kövesd a Sportértéket is, így elsőként értesülsz a híreinkről!