Új szereplő az űrversenyben: Izrael a Holdra készül

2018.07.12. · TECH

Az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után Izrael is a Holdra készül: az állami tulajdonú Israel Aerospace Industries és a SpaceIL nevű nonprofit cég közös projektjében egy hatszáz kilós űreszközt akar eljuttatni az égitestre.

Morris Kahn, a SpaceIL igazgatója közleményében tudatta, hogy a másfél méter magas, leginkább hokedlihez hasonlító gépet 2019. február 13-án, nyolcéves fejlesztést követően akarják a Hold felszínére juttatni, ahonnan két hónapon keresztül küld majd képeket és videókat a Földre, valamint magnetométerrel az égitest mágneses mezejét is vizsgálja majd.

photo_camera Hatszáz kiló, másfél méter magas: a tervek szerint így fog kinézni az első izraeli holdjáró Fotó: SpaceIL

A SpaceIL eredetileg a Google Lunar XC programjában szeretett volna indulni, ebben a techcég húszmillió dollárt ajánlott annak, aki képes a Holdra juttatni egy olyan űreszközt, amely legalább fél kilométert tesz meg a holdfelszínen, és HD-videókat és képeket küld a misszióról.

Születésnapi ajándék

A cég mérnökei nem lettek kész a határidő lejártáig (valójában senki sem készült el időre), de nem adták fel: a projektre összesen 88 millió dollárt költöttek, ebből 27 milliót az igazgató, Kahn fedezett.

Morris Kahn
photo_camera Morris Kahn Fotó: Wikimedia Commons

Volt neki miből: a dél-afrikai-izraeli üzletember vagyonát egymilliárd dollárra becsülik, bejelentése szerint a missziót egyfajta születésnapi ajándéknak szánja az idén hetvenéves Izraelnek – igaz, a tervek szerint csak 2019-ben éri el a célját. A projekttől azt remélik, hogy beindítja az Apollo-effektust, vagyis az űrkutatás és a természettudományok irányába tereli majd a fiatalokat. A SpaceIL szerint ugyanis az országban túl kevés a szakember - ezért is juttatták el az eddigiekben körülbelül ötvenezer iskoláshoz a Hold-misszióról készült anyagokat.

A holdjárót természetesen a Vasember, Elon Musk cége, a SpaceX juttatja majd célba, a szállításához egy Falcon 9 rakétát használnak majd, amelyet Cape Canaveralból lőnek majd ki. A kilövésig hátralevő időben már csak az utolsó simításokat végzik el a gépen, hogy biztosan kibírja az út viszontagságait, ha minden a tervek szerint alakul, körülbelül két hónapig lesz úton, míg eléri a Hold felszínét.