Ikeraszteroidákat fedezett fel a NASA

2018.07.13. · tudomány

A 2017 YE5 lajstromszámú aszteroida júniusban került tanulmányozható távolságba a Földtől, de az amerikai űrügynökség, a NASA földközeli objektumokat vizsgáló központja, a kaliforniai Center for Near Erth Object Studies csak csütörtökön jelentette be, hogy ez a kozmikus vándor igencsak különbözik a megszokottaktól.

A három radartávcsővel is vizsgált 2017 YE5 ugyanis nem egy, hanem egyből kettő.

photo_camera A 2017 YE5 animációs modellje... Fotó: NASA/JPL-Caltech

Az egyenként 900 méter átmérőjű két aszteroida egy egységet alkot, valamilyen oknál fogva ugyanis egymás körül keringenek, 20-24 órás keringési idővel.

... és a radarképe
photo_camera ... és a radarképe Fotó: Arecibo/GBO/NSF/NASA/JPL-Caltech

A NASA szerint nem „egypetéjű” ikrekről van szó, a textúrájuk alapján más-más összetételűek a páros tagjai. Közelebbihez azonban további megfigyelésekre van szükség, amire, ha most nem lesz szerencséje a csillagászoknak, 170 évet kell várni, a 2017 YE5 ugyanis legközelebb akkor közelíti meg a Földet legalább 6 millió kilométernyire.

Olyannyira ritka az efféle aszteroida-páros, hogy eddig összesen három hasonlót talátak az aszteroidavadászok a több százezerből, de azok sem efféle ikrek voltak, hanem egy nagyobb ütközés utáni óriástörpe-társulásban ragadt objektumok.